Лилавите зеленчуци и плодове имат антидиабетни свойства

Ваня Милева Последна промяна на 27 март 2023 в 00:01 5063 0

Лилави зеленчуци

Кредит CLEAN EATING KITCHEN

Скорошни изследвания разкриват, че антоцианините, които са червени, лилави и сини пигменти, открити в плодовете, зеленчуците и грудките, имат свойства, които могат да намалят вероятността от развитие на диабет тип 2.

Според неотдавнашна обзорна статия, в която са анализирани резултатите от изследванията по темата, рискът от диабет тип 2 може да бъде намален чрез консумацията на антоцианини - червени, лилави и сини пигменти, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и грудките.

Тези пигменти оказват положително въздействие върху енергийния метаболизъм, чревната микрофлора и възпалението. В статията също така се открива, че благоприятният ефект на антоцианините върху диабета се засилва, когато те са ацилирани, което означава, че към захарните части на антоцианина е прикрепена ацилна група.

Голямо количество ацилирани антоцианини могат да се открият в лилавите картофи, лилавите сладки картофи, репичките, лилавите моркови и червеното зеле, докато боровинките и черниците съдържат предимно неацилирани антоцианини. Ацилираните антоцианини се абсорбират лошо при храносмилането, но имат пробиотични свойства и намаляват риска от диабет по-ефективно от неацилираните антоцианини.

"Проучванията показаха, че освен че променя физичните и химичните свойства, ацилирането влияе върху начина, по който антоцианините се абсорбират и метаболизират", обяснява постдокторантът Кан Чен (Kang Chen) от звеното за хранителни науки в Университета в Турку, Финландия.

Ацилираните антоцианини са по-ефективни антиоксиданти от неацилираните антоцианини и могат също така да подобрят чревната бариера, която позволява усвояването на необходимите хранителни вещества. Освен това ацилираните антоцианини поддържат хомеостазата на чревната микрофлора, потискат провъзпалителните пътища и модулират метаболизма на глюкозата и липидите.

"Генотипът на растенията определя какъв вид антоцианини произвеждат те. Като цяло лилавите зеленчуци съдържат много ацилирани антоцианини. Също така лилавите картофи, изобилстват от ацилирани антоцианини", разказва Чен.

Ацилираните антоцианини преминават през организма ни от горната част на стомашно-чревния тракт до дебелото черво, където се метаболизират от чревната микрофлора. Глюкозните транспортери участват в абсорбцията на антоцианините, но различни глюкозни транспортери са отговорни за абсорбцията на ацилираните и неацилираните антоцианини. Ацилираните и неацилираните антоцианини също така имат различно въздействие върху ензимите, участващи в метаболизма.

"Последните изследвания показват, че ацилираните и неацилираните антоцианини могат да повлияят на диабет тип 2 по различни начини", обобщава Чен.

Справка: “Anthocyanins as Promising Molecules Affecting Energy Homeostasis, Inflammation, and Gut Microbiota in Type 2 Diabetes with Special Reference to Impact of Acylation” by Kang Chen, Maaria Katariina Kortesniemi, Kaisa Marjut Linderborg and Baoru Yang, 14 December 2022, Journal of Agricultural and Food Chemistry.
DOI: 10.1021/acs.jafc.2c05879

Източник: Researchers Discover That Purple Vegetables and Fruits Have Anti-Diabetic Properties, University of Turku, Finland

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !