Любовта към сладкото се дължи на хормон в черния дроб

Антония Петрова Последна промяна на 04 май 2017 в 13:39 8236 0

Изпитвате ли непреодолимо желание за шоколад? Не можете да устоите на сладкиши ли?

Учените откриха защо. Това се дължи на хормон, който се отделя от черния дроб след консумиране на сладки храни.

Откритието повдига нови идеи за ролята на черния дроб при контрола на това какво ядем.

Две конкретни генетични варианта на хормона FGF21 са причина хората, притежаващи ги, да са с 20% по-склонни да бъдат големи консуматори на захарни изделия като сладолед и шоколад. Това показват данните от изследване на Университета в Копенхаген, публикувано в медицинското списание Cell Metabolism.

"Данните, събрани при проучване на начина на живот и метаболизма на 6 500 датчани, е наистина изненадващ поглед върху потенциалната хормонална причина за страстта към сладкото", коментира проф. Матю Гилъм (Matthew Gillum), който води проучването, цитиран от IBTimes.

Снимка: Søberg, et al./Cell Metabolism 2017

Щом веднъж храната премине през стомаха и червата, следващият орган, който тя среща, е черният дроб. В допълнение към подаването на сигнал, че е време да пристигнат сладките неща, учените смятат, че черният дроб също така отделя други хормони, които насочват хранителните вкусове по-обширно.

"По какъв начин решаваме какво и колко да ядем? Може би насищането се съдържа в различните пътища, които контролират различните видове храни. Това проучване отвори ума ми по какъв начин тази регулираща система вероятно работи", обяснява Гилъм, цитиран от Phys.org.

Гилъм, заедно с партньори от Университета в Айова, открива ролята на отделяния хормон FGF21 при регулирането на сладките неща през 2015 г. при проучване на гризачи.

За да открият дали този хормон играе същата роля и при хората, Гилъм и неговият екип използват данни за хранителния режим на участниците, както и съдържанието на холестерола и глюкозата в кръвта им. Учените след това секвенират гена FGF21. Те се съсредоточават върху два варианта на гена, които предишно проучавне е свързало с увеличена употреба на въглехидрати.

Те откриват, че участниците с един от тези два варианта на гена са много по-склонни да консумират големи количества сладки продукти. Не е открита обаче, такава връзка с наднорменото тегло или диабет тип 2. 

"Открити са дузина фактори, замесени в метаболитните болести. В това проучване ние сме се съсредоточили само върху едно малко парче от големия пъзел", обяснява Нилс Граруп (Niels Grarup), който също е лидер на проучването.

За да разберат по-добре как действа хормонът FGF21, учените провеждат клинично проучване как се движи в кръвта на доброволците в отговор на прием на сладки храни. Преди това те карат участниците да се определят сами дали са от любителите или от противниците на сладкото. След това се фокусират върху изследване на 51 от тях, определили се като крайни любители или противници.

Учените измерват нивата на FGF21 след 12-часова липса на такива храни, както и наблюдават промените 5 часа след като участниците са изпили подсладена вода, която е съдържала захар колкото две шишета с Кока-кола.

Онези, които не харесват сладкото, по време на периода на глад са имали с 50% по-високи нива на FGF21 в кръвта си от любителите на сладкото. След като изпиват подсладената вода обаче, нивата на FGF21 нарастват до еднакви нива в двете групи.

За да получат истинска картина на динамиките, Гилъм и Граруп възнамеряват да извършат подобно, но много по-голямо проучване върху хора и да съберат повече информация за нарастването и понижаването на FGF21, за да се разбере по-добре поведението на хормона при различните хора. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !