Настъпи ли краят на кръводаряването? Учените са близо до неограничено осигуряване на кръв

Наука OFFNews Последна промяна на 18 май 2017 в 12:55 8363 1

Кръводаряването може да се окаже излишно в съвсем близко бъдеще след като учените откриха два нови метода за създаване на кръв от стволови клетки.

Това може да даде зелена светлина на неограниченото количество кръв и имунни клетки за трансплантиране, просто като се препрограмират собствените кожни клетки на пациента, съобщава Science daily.

Две отделни проучвания, публикувани в списание Nature, предлагат огромно обещание за развитие на персонализирано лечение на кръвни болести като левкемията, скрининг на лекарства и намаляване на недостига на кръв.

В проучванията - едното върху мишки, а другото при трансплантиране на човешки стволови клетки в костен мозък на мишка - учените показват техники с потенциал за производство на всички видове кръвни клетки.

"Тази стъпка отваря възможност да се взимат клетки от пациенти с генетични кръвни разстройства, да се използва генно редактиране за поправяне на техния генетичен дефект и да се създадат функциониращи кръвни клетки", обяснява Рйохичи Сугимура (Ryohichi Sugimura), лекар в Детската болница в Бостън и водещ автор на едно от изследванията.

Ако резултатите бъдат потвърдени за безопасни, този метод може да доведе до "безгранично доставяне на кръв" като се използват клетки от универсални донори, добавя Сугимура.

Заедно с колегите си Сугимура създава тристепенен процес за постигане на лабораторно създадена кръв.

Те заточват като индуцират както ембрионните стволови клетки, така и индуцираните стволови клетки (iPS) във форма на ембрионална тъкан, която по естествен път създава кръвни стволови клетки. Това е правено и преди, обяснява AFP.

При втората решаваща стъпка те експериментират с дузина протеини, познати с контрола си върху генното проявление, особено по време на формиращия процес на растеж на ембриона.

Те откриват, че пет от тези т.нар. фактори на транскрипция, като работят съвместно, произвеждат кръвни стволови клетки - стартов комплект за бели и червени кръвни клетки, тромбоцити, макрофаги и всички други клетъчни типове, от които е съставена кръвта.

Накрая учените трансплантират тези човешки кръвни стволови клетки в костния мозък на живи мишки. Няколко седмици по-късно се създават няколко вида човешки кръвни клетки и започват да циркулират в гризачите.

"В състояние сме вече да моделираме човешката кръвна функция в т.нар. "очовечена мишка", коментира Джордж Дейли (George Daley), председател на изследователската лаборатория в Детската болница в Бостън и главен архитект на експеримента.

Във второто проучване екип, начело с Шахин Рафий (Shahin Rafii) от Weill Cornell Medicine в Ню Йорк, използва клетки от възрастни мишки като стартов материал и след това ги насочва с помощта на няколко стъпки, включително излагане на някои от същите протеини за генно активиране, за да създадат узрели кръвни стволови клетки в стъкло на Петри.

Взети заедно двата експеримента представляват пробив в разработването на стволовите клетки, коментират Каролина Гюбентиф (Carolina Guibentif) и Бертолд Готгенс (Berthold Gottgens), учени от Cambridge Stem Cell Institute, които не са част от проучванията. "Способността да се произведе HSC (хемоцитобласт) в лаборатория съдържа огромно обещание за клетъчна терапия, проверка на лекарства и проучвания на развитието на левкмията", коментират още те за Nature.

Ключовото безпокойство, както отбелязват двамата учени, е вероятният риск, свързан с употребата на факторите за траскрипция, които от своя страна могат да бъдат свързани с ранни стадии на левкемия. В частност опасението е по какъв начин този коктейл от катализирани протеини ще бъде вкаран в развиваща се тъкан. Но новите техники на свръхпрецизно генно редактиране, добавят коментаторите, може скоро да разреши тези потенциални проблеми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

18.05 2017 в 17:00

А, споко. Това го обещават от има-няма 30 години. Разни военновременни препарати даже има, ама всичко е доникъде.