Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Научно доказано: смяната на часа води до депресия

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 31 октомври 2016 в 09:00 5732 1

„Годината има 16 месеца: Ноември, Декември, Януари, Фервуари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Ноември, Ноември, Ноември“ така песимистично коментира месецът, който предстои датският поет Хенрик Нордбранд (HenrikNordbrandt).

Той не е единственият, който страда от идването на ноември. Наскоро публикувано изследване показва, че броят на хората, които са диагностицирани с депресия в психиатричните клиники в Дания нараства веднага след смяната на лятно със зимно време в края на октомври. Това показва изследване, базирано на 185 419 диагнози на депресия между 1995 и 2012 година, регистрирани в Централния Регистър на Психиатрични Изследвания (The Central Psychiatric Research Register) на Дания. Изследването е направено от екип от датски учени, работещи в университетите в Орхус, Копенхаген и Станфорд и цитирано от ScienceDaily.com 

Според доц. Сорен Остергаард (Søren D. Østergaard) от Университета в Орхус, Дания, който е част от екипа, провел изследването, повишението на диагностицирани с депресия е твърде изявено,за да бъде случайно.

Според Световната Здравна Асоциация към април 2016 година над 350 милиона души в света страдат от депресия. По данни на евростат в Европейския Съюз България и Румъния се намират на последно място по процент страдащи от депресия на глава от населението. За България този процент е 3.2 а за Румъния 1.5%.

Държава от ЕС

Страдащи от хронична

депресия в %

ЕС (28 държави) 7,1
Белгия 6,7
България 3,2
Чехия 3,9
Дания 8,0
Германия 10,6
Естония 4,8
Гърция 4,7
Испания 7,8
Франция 5,9
Хърватия 5,7
Италия 5,5
Кипър 3,6
Латвия 9,1
Литва 4,7
Люксембург 9,5
Унгария 4,9
Малта 5,4
Холандия 7,9
Австрия 7,7
Полша 4,2
Португалия 11,9
Румъния 1,5
Словения 8,8
Словакия 4,2
Финладния 10,5
Швеция 9,6
Великобритания 8,9
Норвегия 6,9
Турция 11,0

В България, както и по цял свят повече жени, отколкото мъже са диагностицирани с депресия – 10.1% жени към 8.1% за мъже. Това може би се дължи на факта, че към тази статистика спада и постнаталната депресия.

Датският екип подчертава, че са убедени, че точно смяната на часовото време води до увеличение на случаите на депресия, а не просто лошото време или скъсяването на продължителността на деня. Този един час, който ни е „отнет“ от вечерта между 17:00 и 18:00 часа е „преместен“ сутрин между 7:00 и 8:00. Тогава обаче сме заети със закуската или приготвяне на децата за училище, отиването на работа и чакането в трафика и вечер, когато ни остане време за самите нас вече е тъмно.

Защо резултатите от изследването, проведено в Дания са толкова важни?

„То може да ни помогне да увеличим осведомеността си за депресивните състояния в седмиците след прехода от лятно към зимно часово време. Това особено ще помогне на страдащите от депресия и техните близки“, смята доц. Остергаард.

.Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!