Откриха неочаквани ползи от мазнините при диабет тип 2

Ваня Милева Последна промяна на 12 януари 2022 в 10:38 11542 0

Бета-клетка на панкреаса под електронна микроскопия. Белите кръгове, видими в центъра на клетката, съответстват на капчици за съхранение на мазнини. Кредит: UNIGE – laboratoire Maechler

Мазнините могат да помогнат на панкреаса да се адаптира към излишната захар, като по този начин забавят появата на диабет, откриват учените от Университета в Женева (UNIGE).

Диабет тип 2 е основен проблем за общественото здраве, засягащ близо 10% от световното население. Прекомерно заседналият начин на живот и твърде калоричната диета стимулират развитието на това метаболитно заболяване, като променят функционирането на клетките на панкреаса и правят регулирането на кръвната захар по-малко ефективно.

Но мазнините, които често се посочват като идеалния виновник, могат да бъдат реабилитирани. Всъщност мазнините не влошават непременно заболяването и дори могат да играят защитна роля: изучавайки произвеждащите инсулин бета-клетки на панкреаса, учени от Женевския университет (UNIGE), Швейцария, показват, че тези клетки страдат по-малко от излишната захар, когато преди това са изложени на мазнини.

Чрез изследване на действащите клетъчни механизми, изследователите откриват как цикълът на съхранение и мобилизация на мазнините позволява на клетките да се адаптират към излишната захар. Тези резултати, публикувани в списание Diabetologia, подчертават неочакван биологичен механизъм, който може да се използва като лост за забавяне на появата на диабет тип 2.

Диабет тип 2 е резултат от дисфункция на бета-клетките на панкреаса, които са отговорни за секрецията на инсулин. Това нарушава регулирането на нивата на кръвната захар и може да доведе до сериозни сърдечни, очни и бъбречни усложнения.

През 70-те години на миналия век се появи концепцията за липотоксичност - че излагането на бета-клетките на мазнини ще доведе до  влошаване на състоянието им.

Съвсем наскоро излишната захар също бе обвинявана за увреждане на бета клетките и стимулиране на развитието на диабет тип 2. Въпреки това, докато лошото влияние на захарта вече не е под съмнение, ролята на мазнините в дисфункцията на бета клетките остава двусмислена.

Какви са клетъчните механизми?

„За да отговорим на този ключов въпрос, ние проучихме как човешките и мишите бета-клетки се адаптират към излишък от захар и/или мазнини“, обяснява Пиер Мехлер (Pierre Maechler), професор в катедрата по клетъчна физиология и метаболизъм и в Центъра за лечение на диабета на Медицинския факултет в UNIGE, който ръководи изследването.

Когато мазнините помадат на бета клетките

За да разграничат ефекта на мазнините от този на захарта, учените излагат бета клетките на излишък от захар, мазнини и след това на комбинация от двете. За първи път е потвърдена токсичността на захарта: бета клетките, изложени на високи нива на захар, секретират много по-малко инсулин от нормалното.

„Когато клетките са изложени както на твърде много захар, така и на твърде много мазнини, те съхраняват мазнините под формата на капчици в очакване на по-малко бедни времена“, обяснява Луси Оберхаузер (Lucie Oberhauser), изследовател в катедрата по клетъчна физиология и метаболизъм във факултета UNIGE по медицина и първи автор на изследването. „Изненадващо, ние показахме, че този запас от мазнини, вместо да влоши ситуацията, позволява секрецията на инсулин да бъде възстановена до почти нормални нива. По този начин адаптирането на бета-клетките към определени мазнини би допринесло за поддържане на нормални нива на кръвната захар".

Основната употреба на мазнини

При по-нататъшния анализ на заложените клетъчни промени, изследователският екип разбира, че мастните капчици не са статични резерви, а са място на динамичен цикъл на съхранение и мобилизация. И благодарение на тези освободени мастни молекули, бета клетките се адаптират към излишната захар и поддържат почти нормална секреция на инсулин.

„Това освобождаване на мазнини всъщност не е проблем, стига тялото да го използва като източник на енергия“, добавя проф. Пиер Мехлер. „За да избегнете развитието на диабет, е важно да дадете шанс на този полезен цикъл да бъде активен, например чрез поддържане на редовна физическа активност.

Сега учените се опитват да определят механизма, чрез който тази освободена мазнина стимулира секрецията на инсулин, с надеждата да открият начин за забавяне на появата на диабет.

Справка: “Glucolipotoxicity generates high capacity of the glycerolipid – free fatty acid cycle supporting the secretory response of pancreatic ß-cells” 11 January 2022, Diabetologia.
DOI: 10.1007/s00125-021-05633-x 

Източник: Scientists Have Discovered Unexpected Benefits of Fat in Type 2 Diabetes
UNIGE

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !