Терапия със стволови клетки лекува последиците от инсулта

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 август 2016 в 10:00 5563 0

Кредит Berislav Zlokovic, M.D., Ph.D., USC

Приемът на 3K3A-APC на мишки с предизвикано мозъчно увреждане, имитиращо инсулт, увеличил драстично производството на нови неврони (маркирани в червено) от невронни стволови клетки, имплантирани в непосредствена близост до увредената област.

Учените и лекари отдавна мечтаят да помогнат на пациенти, претърпели увреждане на мозъка чрез създаване на нови неврони.

И ето, че едно иновативно проучване, публикувано наскоро в Nature Medicine, може да приближи тази цел много по-близо до реалността.

Екип от изследователи е разработил терапевтичен метод, който значително увеличава производството на нови нервни клетки в мишки с индуциран изкуствен инсулт, пише Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ в прессъобщение.

Терапията се основава на комбинация от два метода, които показват обещаващи лечения на индуцирано неврологично увреждане от инсулт. Първият метод е разработен от Берислав Злокович (Berislav Zlokovic) от университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис. Той се състои от хирургично присаждане на човешки нервни стволови клетки в увредената зона, където те се развиват в неврони и други мозъчни клетки.

Вторият метод включва прилагането на съединение, наречено 3K3A-АРС, за което учените са показали, че помага на невронни стволови клетки, култивирани в петриева паничка, да се развият в неврони.

3K3A-APC е полусинтетичен аналог на т. нар. протеин С - един от най-важните протеини на организма, който не позволява на кръвта да се съсирва вътре в тялото, като го защитава от възпаление и масова клетъчна смърт вследствие от неправилно включване на апоптозата - програма за клетъчно самоубийство.

След като причиняват изкуствен инсулт на няколко мишки учените се опитват да го отстранят с 10 хиляди човешки стволови клетки и инжектиране на 3K3A-APC. В продължение на няколко месеца, изследователите наблюдават процеса на възстановяване на здравето на животните.

Оказва се, че мишките, третирани със стволови клетки и 3K3A-APC, имат много повече синапси или невронни връзки от мишките, а новите неврони от стволовите клетки реагират много по-силно, отколкото при контролната група мишки.

Ускорено се възстановява работата на мозъка на лекуваните мишки, а новите неврони и други компоненти на нервната тъкан, заместват мъртвите клетки в повредените части на мозъка.

"Това означава, че трансплантираните клетки са функционално интегрирани в мозъка след лечение с 3K3A-APC", обяснява д-р Злокович. "Никой не е постигал някога в ​​областта на инсулта нещо подобно, така че вярвам, че това ще стане златен стандарт за бъдещите изследвания".

"Това изследване може да преобърне нашите представи за това, какво можем да направим и как можем да помогнем на хората, които са прекарали инсулт. Ако тази терапия проработи и за хора, тогава ще можем драматично да ускорим процеса на възстановяването на пациенти след мозъчен кръвоизлив и други увреждания на нервната тъкан", - коментира изследването, Джим Кьониг (Jim Koenig) програмен директор на Националния институт по неврологични заболявания и инсулт (NINDS), който финансира изследването.

Сега учените се подготвят за нова серия клинични проучвания, в които ще изследват работата на 3K3A-АПК за по-голяма група животни, и за да разберат дали това вещество може да забави смъртта на невроните след спиране на кръвообращението.

Екипът е подал молба за провеждане на клинични изпитвания върху доброволци.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !