Тези четири обичайни лекарства могат да помогнат да се удължи човешкия живот

Приемането на виагра, ХЗТ, статин или болкоуспокояващо е свързано с малко по-нисък шанс хората да умрат в продължение на 12-годишно проучване, което предполага, че лекарствата може да имат свойства за удължаване на живота

Ваня Милева Последна промяна на 22 март 2024 в 00:00 5964 0

Хормонозаместителната терапия може да помогне при симптомите на менопаузата - и вероятно да удължи живота

Кредит Free of Charge Creative Commons Medical (CC BY-SA 3.0 DEED)

Хормонозаместителната терапия може да помогне при симптомите на менопаузата - и вероятно да удължи живота

Четири широко използвани лекарства се очертават като възможни лекарства за удължаване на живота, след като анализ на здравните досиета в продължение на 12-годишно проучване във Великобритания установи, че всяко от тях е свързано с малко по-ниска вероятност за смърт.

Лекарствата са виагра, за еректилна дисфункция; аторвастатин, използван за понижаване нивата на холестерола; противовъзпалително и болкоуспокояващо лекарство, наречено напроксен; и естроген, компонент на хормонозаместителната терапия (ХЗТ).

Идеята, че съществуващите лекарства, отпускани с рецепта, могат да имат ефект върху удължаването на живота в допълнение към известните им ползи за определени медицински състояния има дълга история.

"Ние не искаме да лекуваме само една болест, искаме да предотвратим множество от тях", коментира Алехандро Окампо (Alejandro Ocampo) от Университета в Лозана, Швейцария.

Такива ефекти са трудни за откриване, тъй като всякакви малки ползи за продължителността на живота могат да бъдат компенсирани от отрицателното въздействие от състоянието, за което е предписано лекарството, разказва Окампо, който също е съосновател на биотехнологична фирма, наречена Epiterna, насочена към разработване на  съединения срещу стареене .

Екипът на Окампо проучва степента на тези ползи, използвайки данни, събрани чрез UK Biobank, голямо проучване, проследяващо здравето на около половин милион души.

Най-голямата разлика в смъртността се наблюдава при жени, приемащи лекарства, съдържащи естроген, главно продукти за хормонозаместителна терапия. Те са свързани с около 25% по-ниска смъртност в сравнение с проучването, отколкото при подобни жени, които не са приемали хормона.

Тъй като хормонозаместителната терапия подобрява здравината на костите, това може да поддържа хората живи по-дълго, като намалява вероятността от счупване на бедро, което може да бъде много опасно при по-възрастните хора поради необходимата операция и дълъг период на възстановяване, отбелязва Ричард Фарагър () от Университета в Брайтън в Великобритания. Има също значителни, но малко по-слаби ефекти, наблюдавани при хора, приемащи виагра (силденафил), аторвастатин и напроксен.

Що се отнася до начина, по който тези лекарства могат да подобрят дълголетието, виаграта наскоро бе свързана със защитен ефект срещу болестта на Алцхаймер. Статините намаляват инфарктите и инсултите, докато напроксенът намалява болката чрез понижаване на възпалението, за което се подозира, че играе роля при широк спектър от състояния.

Констатациите не могат да се приемат като доказателство, че тези лекарства осигуряват дълголетие, тъй като това не е рандомизирано проучване – най-добрият вид медицинско доказателство – а просто открити корелации между приема на всяко лекарство и по-ниския шанс за смърт за периода на проучването.

Корелациите може да са възникнали, защото хората, които са по-здрави в началото, са по-склонни да използват виагра например. Изследователите се опитват да коригират своите данни, за да вземат предвид такива фактори. Въпреки това "винаги може да има пристрастия, които е трудно да се контролират", коментира Жоао Педро Магалаес (Joao Pedro Magalhaes) от Университета в Бирмингам, Великобритания.

Но някои от лекарствата имат по-голяма полза върху продължителността на живота, когато се приемат в по-високи дози, което изглежда подкрепя ефекта, който е реален, казва Окампо. "Не бих казал, че това може да се обясни с по-здравословен] начин на живот."

Изненадващо анализът не откри по-нисък риск от смърт, свързан с приема на лекарството за диабет метформин, за което се предполагаше, че удължава живота в някои предишни проучвания, макар и не всички.

Справка: Association between prescription drugs and all-cause mortality risk in the UK population; Jonas Morin, Yves Rolland, Heike A. Bischoff-Ferrari, Alejandro Ocampo, Kevin Perez; MedRxiv doi: https://doi.org/10.1101/2024.03.08.24303967 

Източник: These four common medicines could help prolong your life, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !