Ваксините като оръжие срещу резистентните бактерии

Никола Кереков Последна промяна на 12 февруари 2016 в 11:21 4068 0

Ето ви още една причина да се ваксинирате - ваксините могат да са важно оръжие в борбата срещу резистентните на медикаменти микроорганизми. Това е ключовото откритие на скорошен доклад на Обзора на микробната резистентност (Review on Antimicrobial Resistance) на група от експерти в множество области, които издават препоръки към правителството на Великобритания

Като средство за борба с влошаващата се ситуация около глобалната криза с антибиотичната резистентност, докладът призовава към увеличаване на обхвата на съществуващите ваксини както при хора, така и при животни и повече финансиране за проучванията на нови ваксини.

Ако се ваксинирате срещу бактериална инфекция ще можете да я предотвратите преди изобщо да е възникнала, при което изобщо няма да има нуждата от лечение с антибиотик. Например, изчислено е, че менингитът и пневмонията предизвикани от бактерията Streptococcus pneumoniae убиват повече от 800 000 деца под 5-годишна възраст всяка година, въпреки че вече съществува ваксина срещу този патоген.

Ако всяко дете бъде ваксинирано, броят на дните, в които децата под 5 години взимат антибиотици срещу тази бактерия ще бъде понижен с 47%. Такова драстично намаление, поне на теория, би направило много по-малко вероятно развитието на резистентни щамове.

Имаме доста успешни примери за тази стратегия, твърди Джордж Грифин (George Griffin) от Академията по Медицински Науки в Лондон. Във Великобритания, децата получават ваксина срещу менингит C и Haemophilus influenzae тип b. "Безспорно, това напълно промени честотата на проявите на менингококовите заболявания и H. influenzae и това е намалило значително количеството на предписваните антибиотици," коментира той.

Но докато организации като УНИЦЕФ и Gavi работят за подобряване на глобалното покритие на съществуващите ваксини, има няколко устойчиви патогена, за които ваксини все още няма. Най-притеснителни са щамовете, които са развили резистентност към карбапенеми - медикаменти, които до скоро се смятаха за последната ни линия на защита срещу резистентни бактерии.

Новият доклад предупреждава, че в момента няма готови ваксини срещу карбапенем-резистентните E.coli, гонорея и Clostridium difficile и прекалено малко кандидати достигат етапа на клинични изпитвания. 

Един от проблемите е, че новите, експериментални ваксини имат ниска ефективност и често са необходими повече от 10 години, за да достигне една ваксина до крайния пазар. Това понижава заинтересоваността на фармацевтичните компании в разработването на нови ваксини.

Докладът е последния от серия доклади от Review on Antimicrobial Resistance, преди консултантите да направят крайните си препоръки към правителството на Великобритания през май. Очаква се те да включват пакет от действия за глобалното справяне с устойчивите на медикаменти инфекции.

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !