За първи път доставят лекарства в мозъка с помощта на ултразвук (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 04 май 2023 в 00:01 3418 0

Флуоресцентното багрило показва проникването през кръвно-мозъчната бариера, след обработка с ултразвук 

Кредит Sonabend et al., 2023

Флуоресцентното багрило показва проникването през кръвно-мозъчната бариера, след обработка с ултразвук  

Повечето лекарства не могат да достигнат до мозъка, който е отделен от останалата част от тялото с непроницаема бариера. Слаб ултразвук позволява временно да се отвори тази граница. Наскоро този метод успешно премина първата фаза на клиничните изпитвания.

Мозъкът ни е толкова важна част от нашето тяло, че дори и кръвоносните съдове не влизат в пряк контакт с него. Между тях и мозъка има надеждна граница, образувана от специални плътно подредени клетки. Тази кръвно-мозъчна бариера ​​ефективно защитава централната нервна система от микроби и токсини, които може да се намират в кръвта.

Но кръвно-мозъчната бариера създава и проблеми при лечението на смъртоносния рак на мозъка - глиобластом, предотвратявайки проникването на химиотерапия до агресивния мозъчен тумор.

Но сега учени от американския Северозападен университет докладват резултати от първото клинично изпитване при хора, в което са използвали ново ултразвуково устройство, за да отворят кръвно-мозъчната бариера за активна химиотерапия и многократно да проникнат в големи, важни области на човешкия мозък, за да доставят лекарствата, инжектирани венозно.

Статията с резултатите на Адам Сонабенд (Adam Sonabend) и колегите му е публикувана в The Lancet Oncology.

В първата фаза на клиничните изпитвания върху хора участват 17 доброволци, страдащи от агресивен мултиформен глиобластом. Обикновено лечението на такива пациенти се състои в хирургично отстраняване на тумора, чиито остатъци се доунищожават с помощта на лъче- и химиотерапия. Но се използват не най-ефективните, а тези  лекарства, които могат да проникнат през кръвно-мозъчната бариера.

Кредит: Sonabend et al., 2023

Този път веднага след операцията под черепа на пациентите е поставен компактен апарат SonoCloud-9, който създава слаби ултразвукови вълни. След една до три седмици инструментът е включен за няколко минути. Успоредно с това в кръвта на пациентите се инжектират микромехурчета. Веднага след като мехурчетата достигнаха зоната на действие на ултразвука, те започват да вибрират и механично разбутват плътните слоеве на кръвно-мозъчната бариера - ефективни лекарства, които обикновено не проникват добре в кръвно-мозъчната бариера.

Четириминутната процедура за отваряне на кръвно-мозъчната бариера се извършва в будно състояние на пациента и пациентите се прибират у дома си след няколко часа. Резултатите показват, че лечението е безопасно и се понася добре, като някои пациенти получават до шест цикъла на лечение. На пациентите се дава карбоплатин или паклитаксел.

Кредит: Sonabend et al., 2023

Това е първото проучване, което успешно определя количествено ефекта от ултразвуковото отваряне на кръвно-мозъчната бариера върху концентрациите на химиотерапия в човешкия мозък. Отварянето на кръвно-мозъчната бариера води до приблизително четири до шесткратно увеличение на концентрациите на лекарства в човешкия мозък, показват резултатите.

„Разбира се, че се фокусирахме върху рака. Но методът позволява да се помисли и за нови начини за лечение на други мозъчни заболявания“, заключава Адам Сонабенд.

Справка: Repeated blood–brain barrier opening with an implantable ultrasound device for delivery of albumin-bound paclitaxel in patients with recurrent glioblastoma: a phase 1 trial
Adam M Sonabend, Andrew Gould, Christina Amidei, Rachel Ward, Karyn A Schmidt, Daniel Y Zhang et al.
The Lancet Oncology Published:May, 2023 DOI: https://doi.org/10.1016/S1470-2045(23)00112-2 

Източник: Chemotherapy drug reaches brain in humans for first time, Northwestern University 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !