Заради открит вирус на полиомиелита във Великобритания е обявено извънредно положение

Ваня Милева Последна промяна на 23 юни 2022 в 00:01 6751 0

Полиовирус
Полиовирус.Кредит: Store medisinske leksikon (CC BY-SA 3.0 NO)

Британската агенция за здравна безопасност (UKHSA) обявява национално извънредно положение заради откриването на полиовирус, инфекциозния агент, причиняващ човешки полиомиелит, в проби от отпадъчни води, взети от пречиствателни станции в крайградския регион Бектън в Източен Лондон. Това съобщава Sky News, а информацията бе потвърдена и от Световната здравна организация.

„Глобалната лабораторна мрежа за полиомиелит (GPLN) потвърди изолирането на ваксинен полиовирус тип 2 (VDPV2) от проби от околната среда в Лондон <…>, открити като част от наблюдението на заболяването. Важно е да се отбележи, че вирусът е изолиран само от проби от околната среда - не са регистрирани свързани случаи на паралич “, се казва в изявлението.

Обикновено от един до три „ваксиноподобни“ полиовируса се откриват всяка година в канализацията във Великобритания, но всеки път това са изолирани случаи и вирусът не е открит отново. Сега разследването е извършено заради няколко близко свързани вируса, открити от февруари до май (отново в проби от отпадъчни води от същото място). Както се оказа, полиовирусът продължава да се развива.

Данните от недавнашната кампания за ваксинация срещу няколко заболявания, включително полиомиелит (DTaP/IPV/Hib/HepB), показва, че 86,6% от лондончаните са имунизирани, съобщава СЗО.

Вирусът би могъл да попадне в канализацията от човек, който наскоро е бил ваксиниран срещу полиомиелит и освен това е от страна, където тази инфекциозна болест все още не е победена, например от Афганистан, Нигерия или Пакистан.

Световната здравна организация призовава всички страни, особено тези с голям туристически трафик и контакт със засегнати от полиомиелит държави и територии, да засилят наблюденията за бързо откриване на всеки нов внесен вирус.

Що се отнася до Великобритания, следващото ниво на опасност може да бъде въведено, ако в бъдеще бъдат открити повече проби от полиовирус. След това ще бъдат ваксинират рискови групи и ще се събират тестове от жителите на районите, където е открит инфекциозният агент.

Полиомиелитът е остро инфекциозно заболяване, проявяващо се като гръбначна парализа, характеризиращо се с патология на нервната система, засяга предимно деца и се предава при кашляне и кихане, чрез храна, вода или предмети, които задържат фекални проби на заразеното лице. Полиовирусът може да се задържи в гърлото и червата на заразен човек в продължение на няколко седмици и да се разпространи, въпреки че пациентът няма да изпитва никакви симптоми.

Няма лечение за полиомиелит, но може да бъде предотвратен чрез ваксинация. По този начин вирусът бе елиминиран в повечето страни. Последният случай на дива полиомиелитна инфекция във Великобритания е регистриран през 1984 г., а през 2003 г. страната е обявена за свободна от тази инфекция.

Източник: Vaccine-derived poliovirus type 2 (VDPV2) detected in environmental samples in London, UK, WHO

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !