7 изненадващи скорошни ефекта на еволюцията на хората

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 април 2018 в 00:00 23491 0

Знаем от училище, че еволюцията се случва бавно.

Но тя протича и днес - и това се случва с нас. Точно тук и точно сега.

Твърде рано е да се каже как ще изглеждат хората след няколко хиляди години, но една статия на Business Insider изброява някои от най-новите способности - а дори и суперсили - които сме придобили благодарение на силата на естествения отбор.

1. Пием мляко като възрастни

Пиенето на мляко е една от определящите характеристики на бозайниците, но хората са единствените видове на Земята, които се хранят с мялко и след ранно детство, макар че и сега повече от 75% от световното население все още има непоносимост към лактозата.

След като спрат да се кърмят, всички останали бозайници и повечето хора прекратяват производството на лактаза, ензим, необходим за разграждането на лактозата, млечната захар.

Но една мутация, появила се в равнините на Унгария преди около 7 500 години, позволява на някои хора да усвояват млякото и в зряла възраст. Вероятно сме започнали със сирене - чедър и фета съдържат по-малко лактоза, отколкото прясното мляко и по-меките сирена, а пармезанът почти не съдържа лактоза.

Това може да изглежда незначително предимство сега, но способността за усвояване на невероятно висококалорийните млечни продукти е била много полезна за хората, опитващи се да оцелеят през студените зими на Европа.

2. Устойчивост на заболявания

Бактерии Mycobacterium tuberculosis. Снимка: CDC

В еволюцията оцеляват най-устойчивите - остават по-голямата част от тези, които не умират от заболявания, преди да имат деца. Така че е нормално еволюцията да повлияе като намали разпространението на някои често срещани заболявания.

Най-проученото заболяване, което сме надживели напоследък, е маларията. Тя има странна връзка със сърповидно-клетъчната анемия. Това е така, защото има специфичен ген, от който ако имате едно копие, ще предпази червените ви кръвни клетки от инвазия на паразита на маларията, но две копия ще деформират червените кръвни клетки и ще блокират преминаването им през кръвоносни съдове.

Разпространение на сърповидно-клетъчните нарушения. В розово и лилаво са отбелязани областите, в които мутациите се наблюдават. По-тъмните нюанси отговарят на областите, в които честотата на заболяването е по-голяма. Wikimedia Commons

Но това не е единственият трик, който противодейства на маларията. Съществуват и повече от сто слабо различаващи се гени, които причиняват недостиг на протеин, участващ в разрушаването на червените кръвни клетки. Това затруднява промъкването на паразита на маларията в червените кръвни клетки. Друг вид мутация, който се разпространява напоследък, блокира паразитите на маларията от разполагането му в плацентата.

И не само маларията - еволюцията спомогна за разпространението на адаптации, които предпазват от проказа, туберкулоза и холера при някои популации. Някои учени предполагат, че за това съдейства животът в градовете.

3. Сини очи

Сините очи са друга новопоявила се еволюираща черта и учените са установили, че това е резултат от мутация в един предшественик преди 6000 - 10 000 години.

Мутацията засяга гена OCA2, който кодира протеина, необходим за производството на меланин, придаващ цвят на кожата, косата и очите. Тя по същество "изключва" възможността да имаме кафяви очи, като ограничава меланина, произвеждан в ириса, и "разрежда" цвета на очите от кафяво до синьо.

По-светлите очи не дават на никого особено предимство за оцеляване, а тъй като генът на сините очи е рецесивен (макар и малко по-сложно), бащите със сини очи могат да са по-сигурни, че децата им ще са със сини очи. (вж "Сините очи са всъщност недостатъчно кафяви")

4. Дишане високо в планината

Нивата на кислорода на връх Еверест са една трета от тези на морското равнище и по-малко от 6% от хората могат да го изкачат без кислородни маски, но не и сред шерпите.

Учените винаги са били наясно, че шерпите притежават "свръхгени", които ги правят биологически приспособени към условията по върховете. Например, шерпите имат по-разредена кръв с по-малко хемоглобин и намалени възможности за пренос на кислород, което противно на логиката има предимството да улеснява потока на кръвта. С други думи телата на шерпите ефективно използват малкото наличен кислород в атмосферата.

Резултатите от проуване от 2017 г. показват, че дори на нормална височина митохондриите на шерпите - органели, често наричани "електроцентралите на клетката", са по-ефикасни в производството на химическия аденозинтрифосфат (ATP), който позволява трансфер на енергия в клетките.

Освен това в мускулната тъкан на тибетците се ограничава количеството на изгаряната телесна мазнина и се увеличава до максимум консумацията на глюкоза. Като изгарят повече телесна захар отколкото мазнини, те получават повече калории на всяка единица кислород, която дишат - около 30% повече от останалите хора.

Интересното е, че някои от гените, които помагат на шерпите да дишат по-лесно на големи височини, са наследени от изчезналия Денисов човек. Засега обаче не е ясно дали метаболитният ген е сред тях. При друго проучване бяха идентифицирани пет възможни гена, свързани със способността на тибетците да оцеляват на големи височини, което вероятно се отнася и до шерпите. Два от тях EGL1 и EPAS1 играят роля в регулирането на количеството хемоглобин в кръвта.

"Не всичко се свежда до един ген, разбира се. Наблюдаваме по-добър поток на кръв през капилярите. Те имат и по-гъста капилярна мрежа, така че кислородът е доставян по-добре до тъканите. Но този ген им дава значително предимство", коментират изследователите.

 (вж "Ето на какво се дължат свръхчовешките качества на хималайските шерпи")

5. Липсват зъбите мъдреци

Не само заради зъбните хирурзи, отстраняващи мъдреците, изчезват тези т. нар. трети молари, а и благодарение на еволюцията.

По нашия еволюционен път, превръщайки се в хора, все по-големите ни мозъци са претъпкали черепите ни и са намалили челюстите ни, което затруднява изникването на третата поредица кътници от венците.

А след като сме започнали да готвим храната си и сме развили земеделието преди хиляди години, храната ни е станала по-мека. Това преминаване към меки зърна и нишесте изисква по-малко усилиено дъвчене, отколкото при предишната диета на ловците събирачи. Това означава, че нашите челюстни мускули не израстват толкова силни, колкото преди, за да задържат зъбите мъдреци под венците, което увеличава риска от болезнени и смъртоносни инфекции.

Преди няколко хиляди години се е появила мутация, която не позволява изобщо да израстват мъдреци. Сега при един на всеки четирима души липсва поне един зъб мъдрец. Хората, на които най-често им липсва поне един мъдрец, са инуитите на най-северните региони на Гренландия, Канада и Аляска.

6. Вродена непоносимост към алкохола

J Brooks и др. / Wikimedia (CC BY 2.5)

Вродената непоносимост към алкохола (англ. Alcohol flush reaction, Asian Flush, Asian Red, Asian Glow) е наскоро развита характеристика, която може да защити популациите от Източна Азия от смъртоносен рак.

При около 36% от източноазиатците (китайци, японци и корейци) пиенето на алкохол причинява зачервяване на лицето и тялото и гадене, температурата на кожата се повишава поради натрупването на ацеталдехид. Това се дължи на дефицит на ензим, известен като ALDH2.

Макар че това може да предизвика някои социални предизвикателства, това е важен показател за сериозен риск за здравето. Хората с дефицит на ALDH2 също така са изложени на по-голям риск от развитие на рак на хранопровода при пиене на алкохол.

Учените смятат, че тази мутация е настъпила след развитието на земеделието, което е направило възможно производството на алкохол.

7. Свиване на мозъка

В дясната ръка е череп на кроманьонец, а в лявата ръка - череп на съвременен човек. Значителната разлика в размера е очевидна. Снимка: antropogenez.ru

Може би някои ще се изненадат, но нашата гордост, мозъкът ни, всъщност се свива в продължение на повече от 20 000 години. Сумарно промяната е общо парче с размери на тенис топка при възрастен мъж. Но според учените това не означава, че ставаме по-глупави.

Една от теориите е, че всеки от нас разчита повече на обществото, за да оцелее, така че не се нуждаем от толкова много мозъчно пространство, колкото като отделен човек. Но при опитомените животни като котки и кучета също се наблюдава свиване на мозъка. Според някои учени смаляването на мозъците всъщност може да означава превръщане в по-миролюбиви животни. (вж "Защо намалява човешкият мозък. Оглупяваме ли?")

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !