Кои са 10-те най-интересни и необичайни същества, открити през 2015

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 май 2016 в 10:29 10109 0

Класацията за топ 10 на най-интересните и необичайни същества, открити през 2015 бе публикувана по случай рождението, 23 май, на шведския естествоизпитател Карл Линей, основател на съвременната система за класификация на растенията и животните.

Международният комитет от биолозите-таксономисти избра 10 вида от повече от 18 хиляди, открити от изследователите през 2015 г., а изборът им бе представен на интернет страницата на Държавен университет на Ню Йорк, Колеж по науки за околната среда и горите от името на Международния институт за изследване на видовете (International Institute for Species Exploration).

  1. Начело на списъка е новият вид галапагоска костенурка - Chelonoidis donfaustoi - като символ на еволюцията и застрашените видове. Миналата година по ДНК анализ се установи, че е отделен вид.
  2. На второ място е едно намерено в Бразилия месоядно растение -  Drosera magnifica, което е първият нов вид растение, открито чрез фотографии, публикувани във Facebook. Тя също е рекордьор - най-голямата росянка, виждана някога - израства до 123 см. (№ 7 на фотографиите)
  3. Homo naledi -  Този нов човекоподобен вид (хоминин) е открит в погребална камера дълбоко в пещерна система в Южна Африка, представен от най-малко 15 различни индивиди, най-голямата колекция на останки от един вид, откривани някога на африканския континент (№ 5)
  4. Iuiuniscus iuiuensis - Това сляпо, безцветно, многокрако ракообразно е представител на ново подсемейство, род и вид амфибия изопод е открито в пещера в Бразилия. То си изгражда "къщички" в тинята, утаила се на дъното на пещерата.(№ 9)
  5. Морски дявол (Lasiognathus dinema) - Тази риба от Мексиканския залив, едва 50 мм дълга, би могла да се определи и като най-грозната в тази класация. Тя е била открита по време на оценка на щетите, проведена от Националната океанска и атмосферна администрация след разлив на нефт през 2010 година. (№ 3)
  6. Морски дракон (Phyllopteryx dewysea) - роднина на морските кончета - една уникална комбинация от красота и ексцентричност. Този нов вид морски риби, намерена край бреговете на Австралия е дълга 24 см и е с поразително нюанс на рубинено червено с розови вертикални ивици. (№10)
  7. Малкият бръмбар Phytotelmatrichis osopaddington е насекомо, намерено в Перу и наречено така в чест на мечето Падингтън (също от Перу) - детски литературен герой от 1958 г. (№ 8)
  8. Pliobates cataloniae е общ предщественик на човекообразните маймуни, живяла преди 11,6 млн години, чиито останки са открити в Испания. (№ 4)
  9. Новият вид цъфтящо дърво Sirdavidia solannona е бил "скрит" само на метри от главен път в резерват в Габон, който се е смятало, че е вече добре проучен от науката. (№ 2)
  10. Водното конче Umma gumma е сред 60-те нови видове насекоми, открити миналата година. Получило е името си от един албум на Pink Floyd. (№ 6)

  1. Гигантска костенурка (Chelonoidis donfaustoi)
  2. Цъфтящо дърво (Sirdavidia solannona)
  3. Морски дявол (Lasiognathus dinema)
  4. Нов вид примат (Pliobates cataloniae)
  5. Хоминин (Homo naledi)
  6. Водно конче (Umma Gumma)
  7. Гигантска  росянка (Drosera magnifica)
  8. Малък бръмбар (Phytotelmatrichis osopaddington
  9. Изопод (Iuiuniscus iuiuensis)
  10. Морски дракон (Phyllopteryx dewysea)



Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !