Най-романтичната история от дълбините на океана

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 февруари 2015 в 02:01 28862 0

Може би най-романтичният брак в света на животните е между скаридите от род Spongicola (Spongicola venusta, S. japonica и S. adamanica).

Тези рачета се срещат винаги по двойки - едно мъжко и едно женско в тялото на морски гъби, наречени Венерини кошнички - Euplectella aspergillum, Euplectella oweni и др.

Гъбите Euplectella се намират на дълбочина от около 100 до 1000 метра на дъното на океана край Япония и Филипините. Високи са 20-60см.

Това морско създание има скелет, съставен от шестолъчни силициеви игли - малки, бодливи спикули, направени от силициев диоксид, чиято аморфна модификация е кварцовото стъкло - затова ги наричат и "стъклени гъби". Спикулите са микроскопични порести структури в тъканите на гъбата, които осигуряват структурната подкрепа за гъбата като образуват много фина мрежа, която придава на тялото на гъбата твърдост и позволява на стъклените гъби да оцелеят на голяма дълбочина.

Наподобяват издължена и извита под формата на рог ваза, по която има множество отворчета, а отгоре е затворена с решетъчно капаче.

Изучавайки оптичните свойства на нишките на скелета на гъбите Euplectella aspergillum, специалистите от една от лабораториите на американската компания "Bell" откриват поразителното им сходство с изкуствените оптични влакна, които се използват в съвременните телекомуникации. Освен това, поради своята трислойна структура влакната на гъбата са много по-здрави от синтетичните и имат по-висок коефициент на пречупване на светлината. Интересно е да се отбележи, че съвременните изкуствени оптични влакна се произвеждат при висока температура, а тези на Венерините кошнички - дълбоко в студените води (2-11о С) на океана.

Венерината кошничка е и дом на биолуминисцентни бактерии, което означава, че светят ярко в мрака.

Тази светлина привлича малки водни организми, както и ларвите на скаридите Spongicola. Те проникват вътре в тази изящна стъклена ваза, защото са достатъчно малки за да минат през някой от многобройните отвори на нейните стени. Тук намират уютен дом, ефективно защитени от хищници, а преминаващата вода през тялото на гъбата им носи храна и кислород. Имайте предвид, че когато те влизат, двете животинки нямат определен пол, а после се диференцират.

След като ларвите се превърнат в рачета и нараснат, те вече не могат да излязат навън и остават в празнината на гъбата заедно до края на живота си.

Тяхното поколение може да напусне дома им, докато са достатъчно малки и могат да се промушат през стъклената дантела. Те ще потеглят в тъмните дълбини на океана в търсене на други кристални светила, които им обещават брачно щастие.

В Япония съществува обичай Венерината кошничка заедно със скаридките в нея, да се поднася на младоженците като талисман, символизиращ вечната любов и съпружеска вярност.

Честит Свети Валентин!

Източници:

(Не)обикновените животни, д-р Чавдар Черников

Euplectella aspergillum

Eupectella aspergillum (Venus' flower basket)

‘Venus’s Flower Basket’ (Euplectella aspergillum)

Venus' Flower Basket

カイロウドウケツ

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !