Защо домашните котки не могат да реват, а само мъркат?

Може да се реве или да се мърка, но не може и двете

Ваня Милева Последна промяна на 05 октомври 2021 в 00:01 12699 0

Домашните котки, както и гепардите, пумите и рисовете, могат да мъркат, но не могат да реват, докато други котки като лъвове, тигри и ягуари, могат да реват, но не могат да мъркат. Кредит: Flickr(CC BY-SA 2.0)

Домашните котки може да са господари на вашия хол, но една съществена разлика (освен техния размер) ги отличава от техния роднина царят на джунглата - техните вокализации. Повечето големи котки като лъвове и тигри, могат да реват силно, за да обявят присъствието си и да защитават територията си, а домашните котки се придържат към по-малко свирепите си мяукания и мъркане.

И така, защо домашните котки не могат да реват като лъвове и тигри? Това определено ще им помогне да се разпореждат в дома ви (дори повече, отколкото вече го правят).

Това е свързано с физиологията на гръкляна и гърлото на котката, които участват в създаването на тези котешки вокализации. Поради начина, по който се създава мъркането и ревът, тези звуци се изключват взаимно при котките - всеки отделен вид котки може или да реве, или да мърка, но не и двете, обяснява пред Live Science Джон Уайбъл (John Wible), уредник на отдела бозайници в Музея по естествена история "Карнеги" в Питсбърг.

Мъркането е уникален звук, защото се създава както при вдишване на котката, така и при издишване. Изглежда, че вокализацията се е развила първо при котките и е широко разпространена в семейство Felidae, разказва Уайбъл. Котките, които мъркат, са домашна котка, оцелот, рис, пума и гепард.

„Ревът е много по-рядък сред котките и еволюира в определена линия от големите котки“, пояснява Уибъл пред Live Science. Тези котки са от рода Panthera, който включва лъвове, тигри, ягуари и леопарди. Едно изключение тук е снежният леопард, който може да е загубил способността си да реве, съобщава Уайбъл и проучване в Journal of Anatomy.

Както при хората, звуците, които котките издават, идват от ларинкса. Разликата между мъркащите котки и ревящите котки започва тук, въпреки че точно как котките издават тези звуци е неясно, признава Уайбъл.

Ревовете идват от огънати кости в гърлото

Гласовият апарат (ларинксът) на бозайниците е в гърлото, където въздухът, преминаващ покрай неговите структури, създава звуците. Подезичните (хиоидните) кости и гласните струни са две съществени части на ларинкса, които произвеждат вокализацията при котките.

"Всички бозайници имат кости в шията си близо до долната челюст, които са хиоидния апарат и тези кости имат връзка с основата на черепа, директно или чрез връзки", обяснява Уайбъл. Една от съществените разлики между ревящите видове и мъркащите видове се крие в подезичната кост.

"Ревящите имат уникално разположение за една двойка кости на хиоидния апарат, наречени епихиоиди", пояснява Уайбъл. "Епихиоидът не е кост, а удължена еластична връзка". Гъвкавият хрущял позволява на животните да спуснат ларинкса в гърлото, така е да издава по-дълбок звук.

Гласните връзки при рода Panthera притежават голяма ламина.
О: Схематичен челен разрез през ларинкса. Квадратът показва откъде са взети хистологичните разрези в В, С и D. Средномембранозните участъци на гласовите връзки са от бенгалски тигър (B), сибирски тигър (C) и лъв (D). Термините „страничен“ и „медиален“ се използват по отношение на оста на тялото и са посочени в D, за да обяснят как се прилагат към гласовите връзки. И при трите вида гласовите връзки се състоят от епител, lamina propria и тиреоаритеноидния мускул. LP: lamina propria; Е: епиглотис; Т: щитовиден хрущял; ТА: тиреоаритеноиден мускул; СТ: крикотиреоиден мускул; С: крикоиден хрущял; B: трахеален пръстен. Стрелките в А показват въздушния поток по време на издишването. Кредит: Sarah Klemuk et al.

Мъркането идва от разликите в гласовия апарат

Друга съществена разлика между ревящите и мъркащите котки се крие в самия гласов апарат и е от съществено значение за мъркането, обяснява Уайбъл. "Мъркането се причинява от изключително бързото потрепване на гласовия мускул, който се намира във гласовите връзки в гласовия апарат".

Ревящите котки имат по-дълги, по-тежки, по-опънати, по-месести и по-мастни слоеве тъкан, съставящи гласните им струни. Тази тъкан е силна и гъвкава, позволявайки на тези големи котки да създават мощен звук на рев на ниска височина според изследване, публикувано в списание PLOS One през 2011 г., но не им позволява да мъркат.

Каквото и физиологично развитие да е довело до мъркането на котката, "тя трябва да е осигурило някакво еволюционно предимство, което да се запази в рода на котките", коментира Уайбъл. Учените не са сигурни каква е неговата роля в природата. Теориите предполагат, че мъркането е лечебен или успокояващ механизъм или че може да помогне да се скрие мяукането на котенцата от хищниците.

„Моите домашни котки мъркат в знак на удовлетворение, доколкото мога да съдя“, сподяля Уайбъл. "Но не знам дали това е същото при дивите видове котки, които мъркат".

Справка: Adapted to Roar: Functional Morphology of Tiger and Lion Vocal Folds
Sarah A. Klemuk,Tobias Riede ,Edward J. Walsh,Ingo R. Titze
Published: November 2, 2011
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0027029

Източник: Why can't house cats roar?, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !