Физици смятат, че времето буквално ще спре (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 13 юли 2017 в 06:25 47713 2

Кредит Pixabay

Времето си отива от Вселената, смятат испански физици.

Макар да звучи парадоксално, тяхната статия е публикувана в авторитетното научно списание Physical Review D. Професорите Хосе Сеньовийа (Jose Senovilla), Марк Марс (Marc Mars) и Раул Вера (Raül Vera) доказват, че времето бавно изчезва от нашата Вселена и може окончателно да спре след милиарди години.

Според тази хипотеза времето не е абсолютна част от пространство-времевия континуум или "четвърто измерение". Времето е излишна и произволна човешка конструкция.

Преди десетина години астрономите забелязват, че свръхновите по-бързо се разпръскват с напредването на възрастта на Вселената. Тогава физиците предполагат, че нещо трябва да причинява разширяване на Вселената, че някакъв вид антигравитационна сила трябва да раздалечава с все по-голяма скорост галактиките една от друга, и наричат тази неидентифицирана сила "тъмна енергия". А загадъчнатата "тъмна енергия" равномерно запълва цялото празно пространство като съставя около три четвърти от цялата материя на Вселената.

Но и до днес никой не знае какво е тъмната енергия или откъде идва.

Хипотезата на тримата испанци за радикален край на времето е и алтернативно обяснение за "тъмната енергия".

Тъмната енергия е илюзия

Професор Сеньовийа и колегите му предлагат, че няма такова нещо като тъмна енергия. Сеньовийа има радикален отговор - не се заблуждавайте, че разширяването на Вселената се ускорява, защото времето се забавя. В ежедневието ни промяната не е осезаема. Но тя ще е очевидна в космически мащаб и ако проследим развитието на Вселената над милиарди години. Промяната ще бъде безкрайно бавна от човешка гледна точка, но от гледна точка на мащабите на космологията, изучаването на светлината от древните слънца, които са засияли преди милиарди години, тя може лесно да се измери.

Тримата испански физици не само отхвърлят като абсурдна тъмната енергия, но и самото наблюдение на "ускорено" разширяване на Вселената, според тях, е нищо повече от подробна илюзия (самото разширяване не е илюзия, а ускореното разширяване). Тази илюзия на ускорение се дължи на това, че времето постепенно се забавя като часовник с изтощена батерия.

"Ако времето постепенно се забавя, то ние наивно използваме нашите уравнения да извлечем промените на разширяването за стандартен поток от време", разказват авторите на статията.

И така, какво означава това?

Тази теория предполага, че четвъртото измерение на Вселената (времето) бавно деградира в ново пространствено измерение. Ако това беше така далечните звезди, които ние възприемаме като отдалечаващи се от нас с все по-нарастваща скорост, просто създават впечатление, че се ускоряват.

"Нашите изчисления показват, че ние бихме си помислили, че разширяването на Вселената се ускорява", обяснява проф. Сеньовийа. "База на нашата идея е един конкретен вариант на суперструнната теория, в която нашата Вселена се ограничава до повърхността на мембрана или мембрани, плаващи в многомерното пространство".

След милиарди години, времето би престанало да бъде време като цяло. "Тогава всичко ще замръзне като моментна снимка на един миг завинаги", заяви Сеньовийа пред списание New Scientist. "Нашата планета тогава ще е отдавна загинала".

Илюстрацията е на филипинския сюрреалист Norvz Austria

Какво казва физиката

По принцип физиката отдавна е приела ефекта забавяне на времето. Това следва от уравненията на Специалната теория на относителността на Айнщайн. Ефектът е потвърден от много експерименти. Но времето да изчезне ... това дори самият Айнщайн не предполагал.

Интересно е, че идеята не е пълна глупост. Според общоприетия модел на космологията, който има за цел да обясни началото на нашата Вселена, самото време (заедно с другите измерения, характеризиращи целостта на пространство-времето) се е появило по време на Големия взрив.

Гари Гибънс, космолог в университета в Кеймбридж, намира в теорията на Сеньовийа редица предимства: "Ние смятаме, че времето се е появило с Големия взрив, но след като може да се появи, следователно, може и да изчезне - това е просто обратен ефект".

Няма нужда за притеснение все пак. В случай, че тази хипотеза се окаже реална, има доста време да измине - около 5 милиарда години, преди часовникът да удари полунощ за последен път и да остави всичко във Вселената, включително и нас, замръзнало в необятността на пространството завинаги.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8005

2

Владимир Данев

10.08 2017 в 19:05

Абсолютно точна е констатацията, че времето е излишна и произволна човешка конструкция. В живота то се е наложило, като удобна величина за манипулиране и контрол на човешката дейност. Показателни през последните десетилетия са дегенеративните опити за намеса в пролетно-есенните цикли на денонощието. В заключение бих казал, че времето е човешко понятие и Вселената едва ли би се съобразявала с него. Няма как да изчезне нещо, което не съществува!

23293

1

Стефан

14.07 2017 в 02:02

Надали ще изчезне. Поне не преди да определим посоката му:)
Това само поликанстващите, чиновниците, и журналистите казват "назад във времето", "напред във времето" ... Новоговора на кресльовците. А аз например - хабер си нямам какво е даже "физическото време", камо ли "субективното".
Но статията ми харесва - добавя испански учени към британските. Това определено е нов, - по-разширен и скъп поглед към евросъюза:)