07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо е важно пациентите със захарен диабет да бъдат обучавани в болниците

Обучението на хоспитализирани пациенти от захарен диабет може да намали рехоспитализацията от диабетна кетоацидоза

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 юли 2017 в 16:00 47990

По данни на Международната диабетна асоциация (IDF) през 2011 г. 366 млн. души в света страдат от захарен диабет (ЗД), вследствие на диабета настъпват 4,6 млн. смъртни случая, а за лечение и грижи на ЗД се изразходват 465 млрд. щатски долара.

С цел оценка на ефективността на здравнообразователната програма за намаляване на броя на рехоспитализацията по повод на диабетната кетоацидоза (ДК) беше проведено ретроспективно, интервенционално проучване сред пациентите, хоспитализирани в Клиниката по ендокринология УМБАЛ „Д-р Г. Странски“, Плевен, с диагноза по МКБ 10 ЗД тип 1 и ЗД тип 2 и ДК за периода 11.06.2012 г. – 11.06.2013 г. Всички пациенти са били на инсулиново лечение по време на престоя в клиниката.

Чрез здравнообразователна програма бе проведено обучение сред анализираната група относно превенция и поведение при остри диабетни усложнения. Проследен е броят на рехоспитализираните сред същите пациенти със същата приемна диагноза след здравнообразователната програма.

Резултатите от оценката показаха, че от 559 пациенти със ЗД тип 1 и ЗД тип 2, преминали през обучение за 1 година, общо 34 от тях са хоспитализирани с ДК, като двама от тях са били повторно хоспитализирани.

Изводите показаха, че обучението, заедно с индивидуализирано инсулиново лечение с цел постигане и поддържане на по-добър метаболитен контрол, допринасят за предотвратяване на острите диабетни усложнения.

Автори:

Съби Николов
Докторант, Клиника по ендокринология и болести на обмяната, УМБАЛ „Д-р Г. Странски“, Плевен
Стипендиант в Стипендиантска програма за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи

Катя Хинкова
Медицинска сестра, Клиника по ендокринология и болести на обмяната, УМБАЛ „Д-р Г. Странски“, Плевен

Доцент Катя Тодорова, д.м.
Клиника по ендокринология и болести на обмяната, УМБАЛ „Д-р Г. Странски“, Плевен

Д-р Макрета Драганова, д.м.
Катедра „МЕУЗГИТ“, ФОЗ, МУ – Плевен


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Говорят медиците
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.