07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

IBM ще си партнира с Linux дистрибуцията Ubuntu

Корпорацията ще инсталира операционната система на своите мейнфрейм компютри

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 август 2015 в 14:09 25390
Снимка: IBM

Една от най-старите компютърни корпорации в света IBM подписа партньорско споразумение с компанията Canonical, развиваща Linux дистрибуцията Ubuntu. Договорът има важно значение и за двете организации, защото ще даде достъп на Canonical до мейнфрейм компютрите на IBM.

Този тип компютърни системи се използват предимно в центрове за данни и за други специализирани цели. IBM, която на практика е създала този подсегмент, го развива от десетилетия и въпреки редица прогнози за скорошно изчезване на мейнфрейм бизнеса, той продължава да съществува устойчиво, а през последните години дори отчита известен ръст. На практика, такива компютри днес работят в някои от най-големите институции и корпорации по света.

Новото споразумение е част от цялостната стратегия на IBM да направи мейнфрейм компютрите достъпни за по-широка аудитория. От компанията се надяват, използвайки една от най-разпространените Linux дистрибуции – Ubuntu, да постигнат повече гъвкавост при този клас устройства. Стратегията включва и нов модел на ценообразуване с месечни такси, както и по-широко партньорство с множество проекти с отворен код.

IBM пуска и два нови мейнфрейм модела, наречени на пингвини (за незапознатите – символът на Linux е пингвин). Това са системите Emperor и Rockhopper. Новият подход, който включва както Ubuntu Linux, така и поддръжка за редица други корпоративни софтуерни решения с отворен код като Apache Spark, Node.js и PostgreSQL, ще позволи на IBM както да разшири мейнфрейм пазара, така и да спомогне за разпространението на концепцията за отворения код в бизнес средите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Компютри
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.