02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Проклятието да се наричаш Дженифър Null

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 март 2016 в 09:31 219719
Снимка: ВВС

В компютърния век не може да се наречеш както си пожелаеш. За проблемите на жена на име Дженифър Нъл (Jennifer Null), разказва BBC.

Тази обикновена жена от Вирджиния се оказва, че има недопустима фамилия - Null.

Дженифър среща проблеми на всяка крачка в интернет.

Оказало се, че покупката на самолетен билет онлайн не е проста задача, след попълване на формата тя получава съобщение за грешка във всички сайтове (полето "Фамилия" не попълнено, опитайте пак). 

Момичето се обажда на авиокомпанията по телефона, за да си поръча билет. "Попитаха ме защо се обаждам и когато се опитах да обясня ситуацията, те ми отговориха, че не може да бъде," - споделя тя.

За всеки програмист е пределно ясно защо името Null може да доведе до проблеми с базата данни. Причината за това е, че значението "Null" влиза в полето на базата данни като индикатор за липса на данни. Проблемът да се въведе стринг "Null" като реално име е рядък и не толкова прост.

Дженифър Нъл е работеща майка, живее в южната част на щата Вирджиния и нейните проблеми не свършват с купуването на билети. Например, не може да въведе личните си данни в сайта на данъчните служби. Когато тя и съпругът й се преместили в друг град, са имали трудности с регистрацията си за комунални услуги.

За всичко Дженифър трябва да се обажда по телефона или да отива лично.

"Имам чувството, че все още трябва да правим нещата по старомодния начин", казва тя. "От една страна, това е неприятно, ако се случи в неподходящ момент. Но най-често това е просто забавна история, която с удоволствие разказвам на хората", добавя тя. "Ние се шегуваме с това".

Това не е единствената фамилия, сложна за компютърна обработка. Има много други. В един свят, в който все повече се разчита на базите данни, животът на хората с такива имена е все по-сложен.

Проблемът на хора, които имат име или фамилия с една буква отдавна се знае. Представете си и какво ѝ е обикновената жена от Хавай Джанис Кейханаикукауакахихулихе'екахаунаеле (Janice Keihanaikukauakahihulihe'ekahaunaele), чието име от 36 символа в продължение на много години не може да се впише в паспорта и шофьорската ѝ книжка. Тя пише жалба и властите започнали ъпгрейд на компютърната система.

В компютърна терминология такива случаи се наричат гранични - неочаквани и проблемни ситуации, които не са предвидени в системата

"На всеки няколко години, компютърните системи се актуализират или променят, тестват се на масиви данни - имена, които са широко разпространени - обяснява програмистът Патрик Макензи (Patrick McKenzie). - "Те не винаги се проверяват за гранични случаи".

Страница на статията : 0102


Рейтинг :
09.04 2016 в 17:26 9
+ 0
- 0
"Толкова ли е трудно да сложи още едно L.."

А защо трябва да се отказват от името си? Технологиите трябва да се нагаждат към хората, а не обратното.

Освен това добавянето на буква не е чак толкова лесно колкото си го представяш. Предполагам че там, както и тук двамата с мъжа и трябва да минат през съдебно дело за смяна на име. А след това се почва една пререгистрация във всички служби и в бъдеще за всяка справка от архивите и базите данни ще трябва да доказват, че са същите хора. Независимо, че в САЩ службите са много по-компютъризирани от нашите бюрокрацията не е много по-малка.

Рейтинг :
30.03 2016 в 03:43 8
+ 3
- 0
Aбе.. Кейхакуникуипоследниядазатворивратата.

Рейтинг :
29.03 2016 в 20:44 7
+ 0
- 1
Толкова ли е трудно да сложи още едно L в края на името си? :D

Рейтинг :
29.03 2016 в 12:41 6
+ 15
- 0
Това наистина е статия за некадърни програмисти. Ама МНОГО некадърни. И нищо друго.

Рейтинг :
29.03 2016 в 12:11 5
+ 1
- 1
филипееее, ако знаеш как надценяваш маймуняците дето пишат такива неща...

Рейтинг :
29.03 2016 в 12:10 4
+ 1
- 0
да бе да :D

Рейтинг :
29.03 2016 в 11:42 3
+ 15
- 1
За проклятието не са виновни компютърните системи, а некъдърни програмисти. Или както беше коментара на новината вчера: null != 'null'. За съжаление качеството на софтуера в компаниите все повече запада, тъй като печалбата става много по-важна от предоставянето качество. На кода се обръща по-малко внимание отколкото на PR, политика на фирмата и др.

Рейтинг :
29.03 2016 в 11:06 2
+ 16
- 0
объркали сте превода от руски, не е Кейханаикукауакахихулихе'экахаунаеле а Кейханаикукауакахихулихе'екахаунаеле

Рейтинг :
29.03 2016 в 10:56 1
+ 18
- 3
Тази статия е абсурдна, всеки програмист знае че стойностите, които се записват във базата се подават във кавички.
Освен това се прекарват през специялна функция, която форматира текста, така че да не се получават служебни имена или символи.
 
Още от : Компютри
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.