05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как една черна дупка може да унищожи живота на Земята от разстояние? (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 август 2016 в 10:00 107620

Всъщност имаме късмет с космическите съседи - наблизо няма черни дупки - най-близката от тях, A0620-00, се намира на около 2800 светлинни години от нас.

Но покрай добре познатите свойства на черните дупки, като например "нито една частица не може да ги напусне" и че тяхното раждане се предшества от разрушителна експлозия от свръхнова, има лоши новини за черните дупки. Те могат да прекъснат живота на Земята, какъвто го познаваме, дори и от огромно разстояние, пише Gizmodo.

Веднага след като експлозията превърне звездата в черна дупка (тя може да се формира и от сблъсъка на две звезди), се освобождава огромно количество енергия под формата на гама-лъчи, обяснява Kurzgesagt. Озоновият слой около Земята ни предпазва от тези гама лъчи, излъчвани от нашето собствено Слънце, но мащабният изблик на гама-радиация ще е толкова по-мощен, че може да изпържи тази страна на планетата, която ще бъде обърната към него. Гама-лъчите могат да разрушат връзките в нашето ДНК. Тъй като тези избухвания са невидими и пътуват със скоростта на светлината, ние вероятно никога няма да разберем за приближаването на някой от тях, преди да е станало твърде късно. Представете си Източното полукълбо си живее нормалния си живот, а в следващата минута се превръща в изгорена пустиня.

Добрата новина е, че гама-лъчи не се срещат много често, и за да представлява сериозна заплаха за Земята, такъв импулс трябва да дойде от точка в рамките на нашата галактика. Като се има предвид разстоянията, броя на "подходящите" черни дупки, както и вероятността от пряк удар, жителите на Земята има по-важни причини за опасения от черните дупки, например, изменението на климата, президенството на Тръмп или дали някога ще можем да видим новия сезон на "Атаката на титаните".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Космология
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.