4 обещаващи странни ваксини срещу COVID-19

Новите подходи варират от ваксина в хапче до такива, които могат да се съхраняват при стайна температура

Ваня Милева Последна промяна на 25 март 2021 в 00:00 11103 0

Кредит: CC0 Public Domain

В момента се ваксинират милиони по света, но наличните ваксини са недостатъчни. А новите варианти на SARS-CoV-2, вирусът предизвикващ болестта COVID-19 и изискванията за по-лесна логистика поставят нови предизвикателства пред ваксините. Ще ви представим 4 нови ваксини, които могат да разрешат теи проблеми и са на финалния етап от внедряването си. 

Едва година след като Световната здравна организация обяви огнището на коронавирус за пандемия, 11 ваксини по света получиха разрешение за спешна употреба или получиха пълно одобрение.

Всеки ден се правят милиони инжекции. Към 23 март ваксина са получили 475 милиона души по целия свят. Бройката е огромна, но все още е далеч от необходимото.  

Тези 11 ваксини „няма да са достатъчни за задоволяване на глобалните нужди в краткосрочен план“, казва Естер Крофа (Esther Krofah), изпълнителен директор на FasterCures, част от мозъчния тръст на института Milken във Вашингтон, окръг Колумбия. От повече от 7 милиарда души на Земята само около 1,2% от населението на света сега е напълно ваксинирано срещу коронавирус. „Нуждаем се от много повече ваксини, за да стигнем финалната линия, колкото могат да преминат през научния процес“, отбелязва тя.

Но нещата може да се променят. Други 251 ваксини срещу COVID-19 са в някакъв етап на развитие, като 60 са достатъчно далеч, за да бъдат тествани върху хора.

Някои ваксини са близо до финалната линия. Например тази на Novavax от Gaithersburg, Md., скоро може да поиска разрешение за спешна употреба в Съединените щати и други страни. Но ваксините могат да се провалят на всеки етап. Вече поне четири кандидат-ваксини са изоставени, включително две на фармацевтичния гигант Merck, които не успяха да предизвикат имунни отговори, толкова силни, колкото тези от естествените инфекции. Тази компания вече помага за производството на еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson.

Вече използваните ваксини вдигнаха високо летвата. Например mRNA ваксините на Moderna и Pfizer са доказали, че имат около 94 до 95 процента ефикасност в клинични изпитвания и в реални ситуации и могат да предпазят от инфекция и болест само след една доза. И намирането на хора, желаещи да участват в стандартни клинични изпитвания, при които те биха могли да получат плацебо вместо ваксина, може да бъде трудно, особено в страни, където има други разрешени ваксини.

„Трябва да имате изключителен продукт, за да оцелеете в тази среда“, коментира Онема Огбуагу (Onyema Ogbuagu), вирусолог, ръководител на клинични изпитвания за COVID-19 в Медицинското училище в Йейл.

Това предимство може да идва от логистиката. За да бъдат ефективни, ваксините трябва да попаднат в телата на хората. Така че за разлика от тези на Pfizer и Moderna, ваксините, които не трябва да се изстудяват до много нисли температури, имат по-голям шанс да бъдат използвани в селски или отдалечени райони и места, които нямат ресурси за закупуване и поддържане на фризери, обяснява Карли Гаска (Carly Gasca), старши сътрудник във FasterCures.  

Или предимство може да дойде от способността да се справят с нововъзникващите варианти на коронавируса, които може да са по-инфекциозни, по-смъртоносни или и двете.

„Появяващите се варианти променят структурата на вируса, срещу който се борим сега, в сравнение с вируса, с който се борихме през есента и лятото“, отбелязва Крофа. Новите ваксини може да се наложи да се борят с още повече варианти.

Ето по-отблизо някои от новите начини, по които производителите на ваксини се доближават до тези предизвикателства.  

COVAXX

Как работи: COVAXX проектира малки парченца протеин, наречени пептиди, от няколко от протеините от SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19. Пептидите имитират важни структури в протеините на коронавируса, включително част от протеина, използван за проникване в клетките. Когато се инжектират в тялото, лабораторните пептиди стимулират имунната система да изгражда антитела и да подготвя други имунни клетки да атакуват коронавируса, ако ваксинираното лице се сблъска с него по-късно.

Какво е различното: Докато други ваксини, включително кандидатът на Novavax, използват целия шипов протеин, COVAXX се насочва към порции коронавирусни протеини, които са важни за функционирането му и е вероятно да предизвикат реакция от имунната система. Ваксината е стабилна при температура в обикновен хладилник.

Състояние на клинично изпитване: Компанията е завършила фаза I тестване за безопасност и способност за подобряване на имунната система при 60 възрастни. Всички доброволци са направили антитела и са имали имунни клетки, известни като Т-клетки и В-клетки, обучени да разпознават коронавируса в случай на бъдещи срещи. Участниците са имали само леки странични ефекти, като малко от тях са съобщавали за симптоми като треска и умора.

Изследователи от съоръжение COVAXX на Лонг Айлънд, Ню Йорк, помагат да се разработи и тества ваксина, направена от пептиди, малки порции протеини, от коронавируса. Кредит: COVAXX

За да научи повече за имунния отговор и страничните ефекти COVAXX извършва клиничните си изпитания фаза II в Тайван. Скоро в Бразилия ще започнат тестове на фази II и III, за да се определи ефикасността на ваксината.

Въздействие върху вариантите: Компанията вече работи с второ поколение ваксина, която може да работи срещу множество варианти, отбелязва съоснователят на COVAXX Мей Мей Ху (Mei Mei Hu).   

Коментари: „Никога не съм смятал, че победителят взема всичко“, заявява Ху. „Търсенето все още е невероятно и дори когато бъде задоволено, ще продължи да има неудовлетворени нужди“, включително ваксини, които могат да се справят с варианти, ваксини, които работят добре за хора с компроментирана имунна система, ваксини за деца и ваксини, които могат да се смесват и поставят с други, в случай че са необходими.

Vaxart (Ваксарт)

Как работи: Базираната в Сан Франциско компания използва вируса на обикновена настинка, наречен аденовирус, за да пренесе инструкциите да превръща два коронавирусни протеина в човешките клетки. Там протеините могат да подготовят имунната система да отблъсне по-късно коронавируса.

Какво е различното: Ваксината на Vaxart е хапче: Може да се поглъща, вместо да се инжектира. Таблетките могат да се съхраняват при стайна температура и не се нуждаят от обучени медицински работници или оборудване за приложение. Това може да направи хапчето идеално за изпращане на дози по пощата или за използване на труднодостъпни места, където съхранението на ваксините е трудно. А хората, които се страхуват от игли, може да харесат алтернатива за таблетки.

Приемането на ваксината през устата също може да доведе до по-силен имунен отговор в лигавиците, които покриват носа, устата, гърлото и храносмилателния тракт, отколкото инжектираните ваксини, отбелязва Шон Тъкър (Sean Tucker), основател и главен научен директор на Vaxart.

Други ваксини, които вече се използват, включително Johnson & Johnson, AstraZeneca, Sputnik V и CanSino, също съдържат модифицирани аденовируси. Но тези ваксини имат инструкции за изработването само на един коронавирусен протеин, известният шипов протеин. Ваксината на Vaxart съдържа инструкции за шиповия протеина, а също и за нуклеокапсида или N протеина. N протеинът е важен за репликацията и сглобяването на коронавируса. Той осигурява друга цел за антителата, които могат да елиминират вируса.

Нова ваксина COVID-19 под формата на хапчета (на снимката) може да осигури лесни начини за ваксиниране на хора дори на труднодостъпни места. Кредит: Vaxart Inc.

Състояние на клиничното изпитване: Тъй като ваксината действа в дихателните пътища и храносмилателния тракт, е трудно директно да се сравни с инжектираните ваксини, обянява Тъкър. Но изглежда, че ваксината генерира антитела както срещу шиповите, така и срещу N протеините и обогатява Т-клетките за борба с вируса, според предварителните резултати от малко проучване от Фаза I за тестване на безопасността и имунните реакции. Пълни резултати се очакват скоро.

Нежеланите реакции обикновено са леки. Тези, които са приемали висока доза, са имали диария и гадене. Тези симптоми обикновено не се наблюдават при инжектираните ваксини. По-ниската доза от ваксината на таблетки не предизвиква тези симптоми.

Скоро компанията ще започне проучване фаза IIa за определяне на оптималната доза на ваксината, а Тъкър отбелязва, че екипът се надява да започне проучване на ефикасността по-късно тази година.

Въздействие върху вариантите: Въпреки че шиповия протеин е претърпял много промени, N протеинът не се е променил много. Разликата между N протеините във варианта B.1.351, описан за първи път в Южна Африка, и оригиналния SARS-CoV-2 е само една аминокиселина. Надяваме се, че това ще означава, че антителата и Т клетките срещу N протеина могат да неутрализират както вариантите, така и оригиналния вирус, смята Тъкър и продължава: „ние разглеждаме новите версии на ваксините в научните изследвания и ще ги тестваме предклинично [върху животни или клетки], за да видим дали има предимства създаването на нови ваксини“. 

Коментари: Коронавирусът може никога да не изчезне напълно. Ако се държи като коронавирусите, причиняващи обикновената настинка, хората могат да се заразят на всеки две до пет години. „Мисля, че нашата ваксина може да бъде чудесно решение от второ поколение“, подчертава Тъкър. Ваксината под формата на хапчета може да е лесен начин за доставяне на ваксини на хора, които са получили други ваксини срещу COVID-19, смята Тъкър.

Валнева (Valneva)

Как работи: Ваксината на Valneva е инактивирана или „убита“ версия на SARS-CoV-2. Вирусът, използван във ваксината, е изолиран от пациент в Италия. След това учените на Valneva са го проектирали така, че да липсва протеинът, необходим за репликацията на вируса. Вирусът на ваксината трябва да се отглежда в маймунски клетки, които са проектирани да произвеждат липсващия вирусен протеин. Човешките клетки обикновено не произвеждат този протеин, така че ваксинният вирус не може да се репликира и да причини заболяване, но все пак може да стимулира имунните реакции.

Въпреки че инактивираните ваксини се използват от десетилетия, „нашата ваксина не е по-малко модерна от никоя от останалите“, смята Томас Лингелбах (Thomas Lingelbach), президент и главен изпълнителен директор на базираната във Франция компания Saint-Herblain.

Какво е различното: Неговото инженерство е различно. Няколко инактивирани ваксини COVID-19, включително тези, произведени от китайските компании Sinopharm и Sinovac и от Bharat Biotech в Индия, се използват по целия свят. Но тези вируси се убиват, като се обливат с химикали, вместо да се инжектира вирусът по начина, по който го прави Valneva.

Състояние на клиничното изпитване: Резултати от проучване фаза I / II се очакват през април.

Въздействие върху вариантите: Тъй като ваксината съдържа целия вирус (минус един протеин), вариантите, които имат малки промени в протеина си, може да не са толкова голям проблем за ваксините на Valneva, колкото за другите ваксини. Има много други части на вируса, които имунната система може да разпознае. Компанията работи и по създаването на версии на ваксината въз основа на щамовете, които в момента циркулират сред хората.

Коментари: „Не сме много нещастни, че сме малко по-бавни“, коментир Лингелбах. Компанията може да надгражда успехите на другите ваксини и да се учи от техните неуспехи. Чрез сравняване на имунните отговори от своята ваксина с вече установените ваксини, компанията може да успее да получи сигнали за ефикасността на ваксината си още в началото на нейното разработване, вместо да се налага да чака изпитание от фаза III. Регулаторите в крайна сметка могат да позволят директно сравняване на ефикасността - както обикновено се прави с нови грипни ваксини - вместо да тестват всяка ваксина срещу плацебо.

INOVIO (ИНОВИО)

Как работи: ДНК инструкциите за изграждане на шиповия протеин на коронавируса се забиват в кожата с електрически импулс за части от секундата. Оттам клетките в тялото произвеждат шипов протеин и насочват към имунната защита.

Какво е различното: Нито една друга ваксина няма този метод на поставяне. Електрическите импулси, които вкарват ДНК в клетките, се правят от устройство, което прилича на електрическа четка за зъби. Някои хора съобщават, че това ваксиниране е по-малко болезнено от иглата.

Ваксината може да доведе до по-малко странични ефекти от тези на сега използваните ваксини. „Не сме наблюдавали умора и треска и други често срещани ефекти“, обяснява Джоузеф Ким (Joseph Kim), главен изпълнителен директор на INOVIO. Ким предполага, че това е така, защото ваксината съдържа само ДНК и физиологичен разтвор или защото други видове клетки поемат ДНК, а не засегнатите при инжектирането на другите ваксини. Само пет от 40 души, тествани в проучване фаза I, съобщават за някакви странични ефекти и всички те са леки, съобщават изследователите на 23 декември в EClinicalMedicine.

Освен това ваксината може да се съхранява една година при стайна температура и пет години в хладилник.

Вместо игли, INOVIO ще използва устройството си Cellectra (на снимката), за да вкара своята ДНК ваксина в ръката на човек с електрически импулс за части от секундата. Кредит: INOVIO

Състояние на клиничното изпитване: Резултатите от проучване фаза I показват, че хората произвеждат антитела срещу коронавирус средно на по-високи нива от тези, които дават ваксините Johnson & Johnson и Sinovac, които използват аденовируси, за да доставят ДНК инструкции за изграждане на шиповия протеин в човешките клетки, отбелязва Ким. Не е ясно защо. И докато нивата на антителата са били по-ниски от тези, произвеждзни от иРНК ваксините, ДНК ваксината върши добра работа за стимулиране на Т клетките за борба с коронавируса.  

INOVIO стартира фаза II на клиничните изпитания на своята ваксина, като скоро се очакват резултати. Проучване на фаза III ще започне, след като Американската администрация по храните и лекарствата одобри търговска версия на устройството за доставяне на ДНК, което се използва в проучването.

Въздействие върху вариантите: Компанията тества дали антителата, създадени благодарение на ваксината, ще могат да се борят с вариантите. Освен това INOVIO, със седалище в Плимут, Пенсилвания, се надява да създаде универсална ваксина срещу COVID, която би могла да се бори с всички известни и неизвестни версии на SARS-CoV-2.

Коментари: Компанията не се притеснява, че се откроява на фона на други ваксини, коментира Ким. „Имаме няколко предимства като ваксина“, смята той. „Ние сме изключително мотивирани да стигнем до изпитание за ефикасност. ... Работим с голямо нетърпение и страст, за да се уверим, че INO-4800 е един от арсеналите, с които глобалното здравеопазване ще пребори с тази инфекция по целия свят.

Източник: Here’s what makes 4 promising COVID-19 vaccines unique — and potentially useful, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !