Какво е афазия, мозъчното разстройство, с което е диагностициран Брус Уилис?

Ето защо Уилис може да има затруднения с говора и разбирането.

Ваня Милева Последна промяна на 31 март 2022 в 07:14 22301 0

Кредит: Flickr (CC BY-SA 2.0)

Актьорът Брус Уилис, чиито реплики в екшън филмите са ярки и запомнящи се, се оттегля от кариерата си поради диагноза афазия, неврологично разстройство, което засяга говора, съобщават медиите.

Семейството на Уилис заяви в социалните мрежи, че актьорът има "когнитивни" проблеми заради скорошната му диагноза. Разстройството произтича от увреждане на езиковата част на мозъка ви, обикновено лявата страна. Това увреждане може да бъде резултат от инсулт, нараняване на главата, мозъчен тумор, някаква инфекция или деменция. Симптомите - които включват затруднения с говора и разбирането - могат да се появят внезапно след инсулт или травма на главата, или постепенно в резултат на мозъчен тумор или прогресиращо заболяване.

„На невероятните фенове на Брус, като семейство искаме да споделим, че нашият любим Брус изпитва някои здравословни проблеми и наскоро бе диагностициран с афазия, която се отразява на когнитивните му способности“, пише бившата му съпруга и колега актьор Деми Мур в изявление в Instagram. „В резултат на това и с много внимание Брус се отказва от кариерата, която означава толкова много за него.“

Името на болестта афазия има гръцки произход от  a- ("без") + phasis ("реч") и на старогръцки означава  „безговор“, „безмълвен“.

Област на Брока (вляво) и област на Вернике в човешкия кортекс. Кредит: Wikimedia Commons

Има две широки категории афазия, наречени плавна и неплавна. В тези категории има различни групи, разграничени както по увредената област, така и по симптомите. Най-често срещаният тип афазия, която не е плавна, се нарича афазия на Брока, която се появява, когато част от предния лоб, обикновено от лявата страна, е повредена, се обяснява в сайта на Университета "Джонс Хопкинс". Симптомите на афазия на Брока - наричана още експресивна афазия - са проблеми с говора, при които лицето изключва определени думи от езика си и говори с кратки изречения; човек с това разстройство като цяло може да разбере част от това, което другите казват. Но тъй като афазията на Брока произтича от увреждане на предната част на мозъка, тя може да повлияе на движенията, което води до слабост или парализа от дясната страна на тялото.

Хората, диагностицирани с афазия на Вернике, която е най-честият тип плавна афазия, имат увреждане на областта на Вернике - участък от мозъка, отговарящ за говора. Вместо да пропуска думи и да говори с кратки изречения, човек с диагноза афазия на Вернике (или афазия на възприемането) афазия произнася дълги и объркани изречения, добавяйки както ненужни, така и измислени думи. Хората с афазия на Вернике често имат проблеми с разбирането на това, което другите казват.


Области на лявото полукълбо, които могат да доведат до афазия, когато са увредени. Кредит: Wikimedia Commons

Така наречената глобална афазия възниква, когато голяма част от областта на мозъка, отговаряща за говора, се увреди. Глобалната афазия може да доведе до сериозни затруднения при говор или разбирането на говора.

Няма информация с кой тип афазия е диагностициран Брус Уилис, който тази година навърши 67 години, нито дали е имал инсулт, който е довел до афазия. Но макар афазията обикновено да се диагностицира при хора на средна възраст или по-късно, тя може да се появи и при малки деца.

Лечението може да включва логопедична терапия, както и обучение за използване на комуникационни средства, които позволяват на човек да "говори" чрез снимки, жестове и дори електронни устройства.

Първият регистриран случай на афазия е от египетски папирус, папирусът на Едуин Смит, който описва говорните проблеми при човек с травматично мозъчно увреждане на темпоралния лоб.

През втората половина на 19-ти век афазията е била основен фокус за учени и философи, работеши в началните етапи на психологията. Пол Брока и неговите колеги са едни от първите, които пишат за афазията, но Карл Вернике е първият, който я описва подробно и установява, че афазията е разстройство, което включва трудности с разбирането.

Източник:

Bruce Willis diagnosed with aphasia: The science behind the disorder, Live Science

Aphasia, Johns Hopkins Medicine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !