Лекари откриват нещо неочаквано при мозъчна операция

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 юни 2019 в 10:03 15295 0

Кредит: Mount Sinai Health System

Лекарите съобщават на Рейчъл Палма притеснителната новина, че вероятно в мозъка й има тумор и според данните от скенера той е злокачествен. 

През септември тя се подлага на мозъчна операция за премахване на тумора в болницата Mount Sinai в Ню Йорк Сити. Джонатан Расъли (Jonathan Rasouli), неврохирург в болницата споделя, че екипът остава изненадан да открие вместо тумор енкапсулирана маса, подобна на пъдпъдъче яйце. 

"Всички се питахме какво е това", припомня си Расъли. "Беше шокиращо, бяхме страшно изненадани от вида на находката."

Хирурзите отстраняват образуванието и го изследват внимателно под микроскоп. Когато го разрязват откриват млада тения. 

Палма изпитва смесени чувства за това, което й се случва.

"Разбира се бях отвратена, никой не желае да има тения в мозъка си. Но бях и облекчена, защото това означаваше, че нямам нужда от последващо лечение."

Предупреждение: Снимка на тенията може да видите по-надолу в статията, но може да е неприятна за някои читатели. 

Скенер на главата на Рейчъл Палма и откритата тения. Кредит: Mount Sinai Health System

Пациентката отдавна страда от безсъние, а когато успява да заспи, сънува кошмари, изпитва и халюцинации. През януари 2018 симптомите й се засилват и вече има проблем да държи предмети, които често изпуска, както и да пише съобщения. Започва да изпитва объркване, заключва се извън къщата и не успява да възприема думите, които чете на компютъра. 

След многократни посещения в спешното отделение Палма отива на преглед при специалист в Mount Sinai, който идентифицира лезия на левия фронтален лоб на мозъка й, близо до центъра на говора. Расъли разказва, че формата и видът на лезията при ядрено-магнитния резонанс насочва лекарите към една диагноза - мозъчен тумор. 

Но след операцията лекарите разбират, че не е тумор, а невроцистицеркоза, паразитна инфекция, причинена от тенията Taenia solium.

Боби Прит (Bobbi Pritt), директор на лабораторията по клинична паразитология в клиниката Майо, разказва, че Taenia solium не е често срещана в САЩ, но ако човек се зарази, паразитът може да продължи в две форми. Най-често срещаната форма е тази на възрастната тения, която може да бъде погълната чрез недостатъчно добре сготвено свинско месо и живее в стомашно-чревния тракт. 

Но има и друг, по-рядко срещан начин за заразяване с паразита. Възрастните тении отделят микроскопични яйца, които се изхвърлят от тялото на човека с екскрементите. При лоша хигиена на ръцете яйцата може да бъдат предадени на други хора, например при приготвянето на храна. Прит обяснява, че яйцата пътуват през тънкото черво, превръщат се в ларви, които проникват през стената на дебелото черво в кръвоносните съдове и така с кръвния поток могат да мигрират в цялото тяло, включително и в мозъка. Ларвите се намират в мехурчета, пълни с течност.  

Прит обяснява, че възрастните тении се лекуват с противопаразитни медикаменти, но лечението на заразяването с ларва може да е по-сложно, в зависимост от местоположението и степента на инфекцията. 

"Иска ми се хората да разберат, че това се случва много рядко", споделя Палма за своята особена история. "Не всяко главоболие е паразит". 

Сега симптомите й са изчезнали почти напълно.

"Най-хубавото в моята история е щастливия край", споделя Палома.

Паразитът Taenia solium. Кредит: Mount Sinai Health System

Източник: Science alert - Surgeons Opened a Patient's Skull to Remove Cancer, And Found an Unexpected Visitor

Оригиналната статия е публикувана в The Washington Post

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !