Геоложката ера Неозой – какво трябва да знаем за нея?

Ерата, в която се е появил човекът... и още

Катя Димитрова Последна промяна на 15 юни 2016 в 14:08 20015 0

Кредит http://www.livescience.com

Неозой (от гръцки καινός, нов и ζωή, живот) е най-новата от трите геоложки ери на еона Фанерозой. Тя покрива приблизително последните 65 милиона години, след изчезването на динозаврите, и продължава до наши дни.

По това време континентите заемат сегашните си позиции, климатът застудява, а основни обитатели на планетата са бозайниците.

Неозоят се разделя на три периода:

Палеоген - преди 65-23 милиона години, който се състои от палеоцен, еоцена и олигоцен;

Неоген - преди 23-2,6 милиона години, който включва миоцена и плиоцена;

Кватернер - преди 2,6 милиона години до наши дни), състоящ се от Плейстоцен и Холоцен. Макар да е широко възприето, че все още се намираме в Халоцена, според някои учени днешните дни се обособяват в нова епоха – тази на Антропоцена.

ЕонЕра
Продължителност
ПериодНачало
в млн. г.
Фанерозой
Неозой
65,5 млн. г.
Кватернер 2,588  
Неоген 23,03  
Палеоген 65,5  
Мезозой
185,5 млн. г.
Креда 145,5  
Юра 199,6  
Триас 251    
Палеозой
291 млн. г.
Перм 299    
Карбон 359,2  
Девон 416    
Силур 443,7  
Ордовик 488,3  
Камбрий 542    
Протерозой
Неопротерозой
458 млн. г.
Едиакарий 630    
Криоген 850    
Тоний 1 000    
Мезопротерозой
600 млн. г.
Стений 1 200    
Ектасий 1 400    
Калимий 1 600    
Палеопротерозой
900 млн. г.
Статерий 1 800    
Орозирий 2 050    
Рясий 2 300    
Сидерий 2 500    
Архай Неоархай
300 млн. г.
2 800    
Мезоархай
400 млн. г.
3 200    
Палеоархай
400 млн. г.
3 600    
Еоархай 3 800    
Хадей   4 700    


Климат и география

Климатът на Неозоя се характеризира с доста по-високи от сегашните температури. Общо взето температурите са били и почти навсякъде еднакви, независимо от близостта до екватора.

Това се дължи на голямото глобално затопляне, известно като термален максимум. То се е случило между палеоцена и еоцена, преди около 55, 8 милиона години. Този период е последван от хладно и сухо време.

Що се отнася до промяната на ландшафта – континентите окончателно се разделят през палеогена, създавайки огромни разстояния помежду си.

През Плейстоцена големи ледници обхващат Северна Америка на изток до Ню Йорк, на юг до Канзас и Небраска и на запад до Западния бряг. По-късно, след тяхното отдръпване, се образуват и големите езера.

Появяват се някои от първите в света планински вериги като Алпите, Хималаите и Скалистите планини.

Животът

Неозоят е по-широко познат като Ерата на бозайниците. Причината е, че той идва с изчезванего на големите бозайници, което позволява „процъфтяването“ на по-малките животни, които постепенно се развиват и диверсифицират до познатите ни днес видове.

Началото на Палеогена е времето за бозайниците, които са оцелели от периода Креда. По-късно през този период, се появат гризачи и малки коне като Hyracotherium, а също слонове и носорози. Развиват се още кучета, котки и прасета. Някои птици, класифицирани като динозаври, най-забележителните сред които Titanis, умират. На тяхно място се появяват големи нелетящи птици, като например Диатрима (Diatryma).

През Неогенския период се пораждат ранните примати, включително и първите хора. Обичайна гледка са стадата говеда, овце, кози, антилопи и газели.

Пещерните лъвове, саблезъби тигъри, пещерни мечки, гигантски елени, космати носорози и мамути преобладават през Кватернера.

Поради разширяването на океаните, акули, китове и други морски живот постепенно се разпространяват из водите. Големите езера, които се образуват в западната част на САЩ по Еоцена, се превръщат в идеалния дом за сладководни видове като пъстървата.

С изчезването на динозаврите се развива и флората. Почти всяко растение, което познаваме днес, се е появило през Неозоя.

Цъфтящите растения и зърнените култури доминират в пейзажа през по-късната част от тази епоха. Хората започват да обработват земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !