1/4 от пациентите с рак в САЩ употребяват марихуана. Какви са ползите и вредите

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 септември 2017 в 12:48 9818 0

Кредит Change.org

Малкълм Търнбул инициира петиция: "Да се декриминализира употребата на медицински канабис за хора с терминален рак като моя син".

За да се справят с болката, депресията или други симптоми, близо една четвърт от пациентите с онкологични заболявания са използвали марихуана през изминалата година.

Това установи ново проучване, проведено в център за терапия на онкологични заболявания в щат с легализирана медицинска марихуана, съобщи ЕurekАlert!.

Изследването е публикувано онлайн в изданието CANCER, рецензирано списание на Американската онкологична асоциация (American Cancer Society). изследването също така разкри, че легализацията увеличава вероятността за използването на марихуана сред пациентите.

Осем щата и окръг Колумбия са легализирали марихуаната за развлечение, както и в над половината от щатите на Америка са приети закони, даващи възможност за употреба на медицинска марихуана в някаква форма. Поради тези причини и болните от рак имат по-лесен достъп до марихуана по време на лечението си.

За да проучат моделите на използването, Стивън Пергам (Steven Pergam), от Центъра за онкологични изследвания Фред Хътчинсън (Fred Hutchinson Cancer Research Center) и екипа му са изследвали 926 пациенти в раковия център в Сиатъл (Seattle Cancer Center Alliance).

Екипът е открил, че повечето пациенти са имали силен интерес към марихуаната по време на лечението и 74% са поискали информация от доставчиците на здравни услуги. 66% са използвали марихуана в миналото, 24% са използвали през последната година, а 21% - през последния месец. Повечето от потребителите са употребявали марихуана предимно за физически симптоми (като болка и гадене) или психологически причини (като стрес, депресия и безсъние).

Въпреки че почти всички анкетирани искат повече информация директно от своите лекари, най-вероятно вече са получили информация от източници извън системата на здравеопазването.

"Раково болните търсят, но не получават информация от своите лекари за употреба на марихуана по време на лечението, така че много от тях намират информация от други ненаучни източници", заяви д-р Пергам.

Той подчертава, че марихуаната може да бъде опасна за някои пациенти с рак или да доведе до нежелани странични ефекти. "Ние се надяваме, че това изследване ще помогне да се отвори вратата за повече изследвания, насочени към оценката на рисковете и ползите от марихуана за болните от рак. Това е важно, защото ако не образоваме нашите пациенти за марихуаната, те ще продължат да получават своята информация от другаде".

Какво е становището на Американската онкологична асоциация за това как може да повлияе марихуаната на симптомите на рака?

Възможни ползи от употребата на марихуана

Множество малки проучвания установиха, че пушенето на марихуана може да бъде полезно за лечение на симптомите на гадене и повръщане от химиотерапия.

Няколко проучвания са установили, че инхалираната марихуана (чрез пушене и вдишване) може да бъде полезна терапия за невропатичната болка (болка, причинена от увредени нерви).

Пушенето на марихуана помага също за подобряване на приема на храна при HIV пациенти, според проучвания.

Няма проучвания за въздействието на масло от коноп.

Изследванията отдавна вече са показали, че хората които приемат екстракти на марихуана в клинични проучвания, обикновено се нуждаят от по-малко количество обезболяващи лекарства.

Съвсем наскоро, учените съобщават, че THC (делта-9-тетрахидроканабинол) и други канабиноидите (CBD) забавят растежа и  дори убиват някои видове ракови клетки, отгледани в лаборатория. Има изследвания върху животни, които също показват, че някои канабиноиди могат да забавят растежа и да намалят разпространението на някои форми на рак.

Налице са някои ранни клинични изпитания на канабиноиди за лечение на рак при хора и се планират още изследвания. 

Да се разчита на марихуаната като единствено лечение, като се избягва или забавя конвенционалната медицинска помощ може да има сериозни последици за здравето.

Възможни вреди на марихуаната

Марихуаната може също да причини известни вреди на потребителите. Докато най-често срещаният ефект на марихуаната е чувството на еуфория, тя също може да намали контрола на потребителя върху движението му, да предизвика дезориентация, а понякога и да доведе до неприятни мисли или чувство за безпокойство и параноя.

Пушенето на марихуана доставя ТНС и други канабиноиди, но и много от същите вредни вещества, намиращи се в тютюневия дим.

Тъй като канабисът се предлага в различни щамове с различни нива на активни съединения, как ще повлияе на различните потребители е много трудно да се предскаже. Ефектите могат да се различават на базата на това колко дълбоко и колко време потребителят е вдишвал. По същия начин и ефектите на поглъщането на марихуана орално може да варират за всеки човек. 

Американската онкологична асоциация подкрепя необходимостта от повече научни изследвания за приложението на канабиноиди от болни от рак и признава необходимостта от по-добри и по-ефективни терапии, които могат да преодолеят често инвалидизиращите странични ефекти от рака и неговото лечение. Асоциацията също така смята, че класифицирането на марихуаната в списък I на контролираните вещества от Американската администрация за борба с наркотиците налага редица ограничения за учените и възпира научното изследване на канабиноидите. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !