10-те най-интересни открития за секса през 2016

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 декември 2016 в 18:17 22097 0

Сексологията все още е наука с доста неизвестни и въпреки че си мислим, че знаем почти всичко за секса, това не е вярно. Все така мистериозни за учените остават оргазмите при мъжете - и особено при жените - както и редица други специфики на репродуктивния процес.

"IBTimes" събра десет от най-интересните открития за секса през изминалата година:

10. Еволюционните следи за появата на женския оргазъм

Учените твърдят, че са разкрили еволюционната цел на женския оргазъм - да стимулира овулацията. В изследване, публикувано в Journal of Experimental Zoology, специалистите са проучили женския оргазъм при различни видове бозайници. Те откриват, че по време на него нервните клетки в тялото отделят пролактин и окситоцин, същите хормони, които изглежда, че имат пръст и в стимулирането на овулацията.

Според експертите е възможно женският оргазъм да е бил необходим за стимулирането на овулацията, но с течение на еволюцията тази зависимост е отпаднала.

9. Комуникацията има значение

Помолени да оценят сексуалните си контакти през последната година, запитаните бисексуални жени са дали най-висока оценка на партньорите, с които са имали най-добра емоционална връзка. Това дава сведение, че за жените срещите и комуникацията с евентуалните им сексуални партньори играят много голяма или дори еднаква по важност роля от самия сексуален контакт, пишат от Journal of Sex Research.

Преспиването с някого е много по-вероятно да бъде запомнено с добро, ако участниците в него са останали с чувство на емоционална сигурност, как са продължили комуникацията си след акта на съвкупление и като цяло колко добре са разговаряли.

8. Жените изпитват повече оргазми, ако се чувстват добре във връзката

Жените, които често получават оргазми, не го постигат чрез повече мастурбация или честа смяна на партньорите, сочи ново проучване, публикувано в изданието Socioaffective Neuroscience and Psychology.

Серия проучвания във Финландия са установили, че оргазмът при жените е пряко свързан с тяхното сексуално самочувствие, колко важен е той за тях и доколко са свободни да разговарят на тази тема с половинките си. От полза е и ако половинките инициират сексуалния контакт по равно, вместо само единият партньор постоянно да го започва. Добрите сексуални умения у мъжа също са важни.

7. Дебатът за клитора и вагината е напълно погрешен

Няма смисъл да се спори за относителните качества на клиторалния и вагиналния оргазъм, твърдят учените. В проучване, публикувано наскоро в Socioaffective Neuroscience and Psychology, се твърди, че подобен сложен и многопластов процес може да бъде разглеждан само и единствено като едно цяло вместо като отделни части, нямащи общо помежду си.

"Стимулацията на една или повече от тези чувствителни зони се интегрира в цял набор от нервни окончания, движения, позиции на тялото, психически възбуди и всякакви други елементи от контекста. Комбинацията от нервни окончания обаче е най-сигурният източник на удоволствие и оргазми по време на мастурбация или секс", казва Джеймс Фаус от университета в Конкордия, който изследва темата.

Модел на клитор, направен с 3D принтер. Снимка: The Guardian

6. Оргазмите са еволюционна валута

Оргазмите може да се разглеждат като еволюционна валута, гласи друго изследване в журнала Socioaffective Neuroscience and Psychology. . Според него те може да играят ролята на разменна монета във връзките и отношенията между хора и животни, основавайки се на идеята за доставяне на удоволствие като способ за постигане на цели или получаване на нещо желано в замяна, пише авторката Даяна Флайшман от университета в Портсмут.

5. 14% от студентите в Средния Запад в САЩ губят девствеността си в кола

Проучване, проведено сред 706 студенти от университети в Средния Запад в САЩ, заключва, че 60% от тях са правили секс в кола поне веднъж, а 14% са изгубили девствеността си в паркирана кола.

В Journal of Sex Research се посочва: "Информацията, събрана включително и от лични истории, разкрива, че въпреки неудобството, синините и риска да бъдете хванати, сексът в паркирана кола е предимно положително сексуално и романтично преживяване и за мъже, и за жени".

Въпреки това малък процент хора - 2,5% от мъжете и 4,3% от жените - в проучването посочват, че са правили секс в кола, принудени от половинките си.

4. Златната среда на сексуалния опит

Хората, които през живота си са имали повече сексуални партньори, са по-малко желани за дълготрайни връзки отколкото хората, които са имали умерено число партньори.

"Във всяко едно общество на планетата, освен в най-консервативните такива, двама възрастни, които предстои да се венчаят, е много вероятно да са имали дълъг списък с предишни романтични преживявания - първа любов, любовни разочарования, стара любов, еднократни забивки, пиянски грешки и т.н.", пише авторката на изследването в Journal of Sex Research.

Тя отбелязва, че е налице драматичен спад в привлекателността на хора, които са имали изключително много сексуални партньори. Обратно на популярното схващане, разликата във външността на мъжете и жените с много или малко сексуални партньори, е почти нищожна.

3. Свободното говорене на сексуални теми поддържа либидото в дълготрайните връзки

Учените са провели мащабно изследване на двойки, които са били заедно дълги години, относно това колко добре е либидото им. Проучването е обхванало 38,747 души във връзка от поне 3 години. Над 80% от тях посочват, че са били сексуално задоволени в първите 6 месеца на връзката си, докато едва 40% казват същото за периода след третата си година заедно.

Факторите, които са били най-тясно свързани със сексуалното удовлетворение, са оралния секс, честите оргазми, разнообразни сексуални начинания, предразполагане преди секса, добрата комуникация за желанията в леглото.

2. Мъжете отказват по-често орална любов на половинките си

Мъжете практикуват орална любов върху жените си с по-голяма неохота отколкото обратното, пише изследване в Journal of Sex Research. Запитани са били момчета и момичета между 16 и 18 г. от Англия, от чиито отговгори се установява, че процесът на оралната любов често е заимен, но мъжете мрънкат повече отколкото жените за това.

За мъжете е по-лесно да откажат орална любов на партньорките си. Резултатите потвърждават данните от предни изследвания, според които 43% от мъжете в една връзка очакват орална любов, докато едва 20% от жените смятат, че е нормално да получават орална любов.

1. И мъжете симулират оргазми

Малко са изследванията за това, защо хората симулират оргазми. Скорошно проучване обаче разгледа причината мъжете да симулират оргазъм и откри, че те го правят веднъж на всеки четири сексуални акта.

Проучването е включвало онлайн допитване до 230 мъже между 18 и 29 години, които са се престрували, че имат оргазъм поне веднъж през живота си. Те най-често го правят по време на вагинален секс.

Причините варират от нежелание да наранят чувстват на партньора си до реално нежелание да правят секс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !