150 години от създаването на периодичната таблица на химичните елементи от Менделеев

БАН Последна промяна на 21 юни 2019 в 00:00 3362 0

Марка „2019 - Международна година на периодичната таблица на химичните елементи“

Българската академия на науките ще отбележи Международната година на периодичната таблица на химичните елементи с валидиране на юбилейна марка и лекция на изтъкнатия български учен в областта на неорганичната химия проф. Христо Баларев. Събитието ще се проведе на 24 юни (понеделник), в 16:00 часа, в зала „Проф. Марин Дринов“.

Печатът за пускане в употреба на пощенската марка ще бъде поставен от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, главният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО Христо Георгиев и директора на дирекция „Съобщения“ в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Димитров. Художник на марката е ас. д-р Светлин Балездров от Националната художествена академия.

Общото събрание на ООН и ЮНЕСКО обявиха 2019 г. за Международна година на периодичната таблица на химичните елементи. В своята лекция проф. Христо Баларев ще разкаже за нейната история, същност и значение.

Организатори на тържественото отбелязване са БАН и Институтът по обща и неорганична химия (ИОНХ-БАН). Събитието се посвещава на 150-годишнината от основаването на Академията и 85-годишнината на проф. Баларев.

Проф. Баларев е разработил оригинална концепция за обясняване на структурите на прости и двойни соли кристалохидрати, която дава възможност за прогнозиране на вида и структурата на получаваните кристали от многокомпонентни разтвори. Тези резултати са научната основа за създаването на нови технологии за получаване на соли от природни суровини и от промишлени отпадъци. Към най-ярките постижения на проф. Баларев са и разработените технологии за използване на химическите ресурси на Черно море.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !