5 изненадващи факта за Коледа

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 декември 2019 в 00:13 10666 0

Кредит foodmatters.com

Тези дни хората по целия свят са готови да се отдадат на веселие, светлини и духа на Коледа, прекарвайки времето си с приятели и семейството си. Празникът има дълбоки езически корени, но това вероятно вече всеки го знае. 

Затова ще ви представим няколко интересни факта за Коледа, които може и да не са ви познати.

Британците казват "Happy Christmas", защото през 19-ти век думата "merry" е означавала също "мъртво пиян"

Британският "Весела Коледа"
Източник на изображението: www.thelocal.fr

Смисълът на английското "Merry Christmas" ("Весела Коледа") като пожелание става популярно през 16-ти век от светската коледна песен We Wish You a Merry Christmas ("Желаем Ви Весела Коледа"), а това пожелание е изписано и на първата комерсиална коледна картичка, произведена в Англия през 1843 г.

Въпреки това, алтернативното "Happy Christmas" ("Щастлива Коледа") е предпочитано във Великобритания и Ирландия в края на 19-ти век.

Причината може би се крие в това, че викторианската средна класа е искала да се разграничат коледните тържества от масовите пиянски гуляи, тъй като "merry" е означавало и "опиянен". Говори се, че кралица Елизабет II е предпочитала "Щастлива Коледа" по същата причина. Дори и в годишните си коледни послания към Британската общност, тя използва "Щастлива Коледа", вместо "Весела Коледа". (Източник)

Норвежците плащат наполовина данък през ноември, така че всеки да има повече пари за Коледа

Източник на изображението: tripadvisor.com

Норвежкото правителство е въвело данъчни облекчения за месец ноември като всички приходи в месеца се облагат наполовината от редовната сума. Тъй като повечето работодатели плащат заплати на работниците и служителите в средата на следващия месец, това означава, че ще останат допълнителни пари точно преди Коледа.( Източник )

Нова Зеландия забранява всякаква реклама по телевизията по време на Коледа


източник на изображението

Обикновено има 14 минути реклами на всеки излъчен час в Нова Зеландия. Въпреки това, в Закона за радио и телевизия от 1989 г. се посочва, че не може да се пускат никакви реклами от 6 сутринта до обяд в неделя и или по всяко време на Коледа, на Разпети петък и Великден. ( източник )

Около половината от населението на Швеция по часовник гледа Доналд Дък всяка Бъдни вечер от 1960 г. насам


Източник на изображението: i.ytimg.com

Всяка година от 1958-та година насам в навечерието на Коледа, в 15:00, около половината от шведите сядат пред телевизора за специална коледно семейно гледане на антологията филми на Уолт Дисни "От всички нас за всички вас". На шведски: Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.

"Кале Анка" се пуска без никакви рекламни паузи по основния обществен телевизионен канал на Швеция, TV1, в навечерието на Коледа, тъй като от 1959-та TV1 е  договорно задължен от Дисни да пуска в ефир това шоу всяка Бъдни вечер.

Шоуто показва Щурчето Джимини и още около десетина анимационни филми на Дисни от 30-те, 40-те, 50-те и 60-те години. Едно и също всяка година (Източник)

Японският народ традиционно яде KFC за коледна вечеря


Източник на изображението: vox.com

KFC е изключително популярна в Япония по време на Коледа. Навремето жителите на страната на изгреващото слънце са се стичали тук, защото не са можели да намерят цяла пуйка или пиле никъде другаде. Компанията вижда възможността и стартира първата си Коледа храна през 1974 г. с пиле и вино за 10 долара

Благодарение на тази успешна маркетингова кампания преди 40 години, KFC е толкова популярна, че клиентите трябва да направят своите коледни поръчки 2 месеца по-рано.

Скоро желанието на японците да празнуват Коледа по нерелигиозен начин във веригата за бързо хранене KFC се превръща в носталгия и тази традиция преминава от поколение на поколение.

Сега традиционният коледен семеен пакет струва около 40 долара и включва пържено пиле, салата и шоколадова торта. Празничното неню обаче не е ограничено до пържено пиле. KFC предлага печено пиле, пушено пиле, дори пиле барбекю за ограничен период от време.

Компанията продава повече от 240 000 менюта само за Коледа. ( Източник )

И още нещо: Защо Северноамериканското военновъздушно-космическо командване проследява Дядо Коледа

NORAD Tracks Santa или "НОРАД проследява Санта" е ежегодна развлекателна коледна програма, която съществува от 1955 година под ръководството на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване.

Програмата стартира всяка година в навечерието на Коледа и „проследява“ как Дядо Коледа напуска Северния полюс и доставя подаръци на деца по целия свят.

Началото ѝ е поставено на 24 декември 1955 година, когато от веригата „Сиърс“ публикуват обява във вестник на Колорадо Спрингс с номера на Дядо Коледа. Телефонът обаче е отпечатан грешно и на всички обаждания отговаряли от Континенталното военновъздушно командване в Колорадо Спрингс (предшественик на дн. НОРАД). Полковник Хари Шуп, който е на смяна същата вечер, заръчва на екипа си при всяко обаждане да уведомяват децата за „текущото местоположение“ на белобрадия старец. Така се зародила традиция, която съществува и до днес

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !