16 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Айнщайновата теория за гравитацията оцеля в масивна катастрофа в космоса

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 ноември 2018 в 00:08 57030
Илюстрация на горещ, плътен, разширяващ се облак от отломки, който се отделя от неутронните звезди непосредствено преди да се сблъскат. Кредит: NASA's Goddard Space Flight Center/CI Lab

Гравитацията е странна и трудна за изучаване. Тя се движи в пространството като вълна, подобно на светлината. Но тези вълни са фини и трудни за откриване. Те се срещат в измерими количества само след масивни катастрофи, като сблъсъка на черни дупки. Човечеството не забелязваше  гравитационните вълни до 2015 г. След това през 2017 г. астрономите за пръв път откриха както гравитационни вълни, така и светлината от едно и също събитие - сблъсък на неутронни звезди.

Сега изследователите използват данните от това събитие, за да потвърдят някои основни факти за Вселената, разказва LiveScience.

В първата статия, публикувана на 1 ноември на сървъра за предпечат на arXiv, изследователите обявиха, че не откриват данни за "гравитационен теч". Има изследователи, които смятаха, че е възможно гравитацията да прониква във висши измерения (такива отвъд четирите, които изпитваме - 3 пространствени и едно на времето), въпреки че светлината не е такава. Ако това се случва, силата на гравитацията ще загуби повече от своята енергия, отколкото светлината, докато преминава през космоса, за да стигнат до земните детектори. Но сравняването на светлинните и гравитационните вълни от сблъсъка на неутронните звезди показа, че това не се случва.

Гравитацията си остава изцяло в нашите измерения, както прогнозира Алберт Айнщайн в своята Обща теория на относителността.

Изследователите в новото изследване също анализират гравитационните вълни, за да видят дали гравитона - теоретичната частица, преносител на гравитационното взаимодействие - може да има маса. Ако има такова нещо като "масивен гравитон", гравитационните вълни също ще имат маса, а ако тези вълни имат маса, те ще проявяват признаци на инерция, за разлика от светлинните частици (фотоните) които са без маса. Това би било и нарушение на Общата теория на относителността. Но, отново, това не се случи.

Като цяло изследователите не откриват нищо, което може да разклати Айнщайновите теории за гравитацията - те остават непокътнати. Някой ден това може да се промени. Но все още оцеляват, дори след като две неутронни звезди се сблъскаха една с друга.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.