22 ноември 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ако искате да отслабнете, пазете тишина

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 март 2016 в 16:3017700
Снимка: now-here-this.timeout.com

Американски изследователи са установили, че звуците по време на хранене влияят върху количеството изядена храна.

Резултатите от изследването са приети за публикуване в списание Food Quality and Preference.

Проведени са серия от експерименти от учени от Университета на Колорадо с цел да определят доколко звуците, съпътстващи храненето - дъвчене, мляскане, хрускане и т.н. -  се отразяват на апетита.

Участниците в експеримента (67 студенти) били помолени да оценят чувството си на глад по скала от седем точки. След това, пред всеки поставили купа с 10 малки пикантни гевречета и подканили да хапнат, колкото искат. В същото време 32 участници слушали със слушалки тих бял шум, не заглушаван от дъвчене на гевречета, но на останалите 35 - последното не им е било спестено и дори шумът бил толкова силен, че не чували шумът от собственото си дъвчене.

След експеримента са преброени останалите гевречета. Участниците във втората група са яли значително повече - средно 4.11 бр.а срещу 2.75 в контролната група, която е яла в тишина.

В друг експеримент, на доброволците се предлагат чипсове, като на едната група се показва реклама, в която се набляга на звуковите ефекти ("насладете се как хруска нашият нов чипс" и т.н.), а при контролната група - на вкуса (" насладете се на вкуса на нашият нов чипс" и т.н.). Участниците в първата група са яли по-малко (4.79 срещу 5.86 броя), но това може да се дължи на доминирането на вкусовите усещания над слуховите.

В третия експеримент участниците са разделени в три групи и били помолени да ядат бисквитки максимално шумно, максимално тихо или както обикновено. Установено било, че тези доброволци, които са обръщали внимание на звука, докато дъвчат храната, са яли по-малко от другите, независимо от интензивността на звука.

Въз основа на тези резултати изследователите заключават, че звукът има важно влияние върху количеството на консумираната храна, заедно с вкуса, външния вид, миризмата на храна. Според тях хората, които искат да ограничат калориите, трябва да избягват силните звуци - от телевизор или музика.

Тези данни може да представляват интерес и за собствениците на ресторанти, пишат изследователите.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.