Анализ на ДНК идентифицира Джак Изкормвача

Критиците обаче твърдят, че доказателствата не са достатъчно силни, за да обявят случая за приключен

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 март 2019 в 01:51 4032 0

Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest

В малките часове на 30 септември 1888г. тялото на Кейтрин Едоус (Catherine Eddowes) е открито в локва кръв на мъгливите улици на Майтър Скуеър в Лондон, ставайки част от групата жени, за които се смята, че са убити и разчленени от неидентифициран сериен убиец, известен като "Джак Изкормвача".

Нови ДНК улики, получени от изцапан шал, вероятно открит на местопрестъплението, сега засилват мистерията, сочейки към човек, който дълго е бил подозиран за престъпленията - Арън Космински (Aaron Kosminski), съобщава Science magazine.

Според публикация в списанието Journal of Forensic Sciences, учени са провели "най-съвременните" генетични анализи на "единственото останало физическо доказателство, свързано с тези убийства". Техните открития предполагат, че е възможно убиецът на Едоус да е Космински, полски евреин бръснар, който е бил един от основните заподозрени на полицията и оттам смятан за Джак Изкормвача. 

Двамата изследователи от Университета John Moores в Ливърпул, събират генетична информация от наследници на жертвата и на заподозрения, както и от настоящия собственик на предмета и всеки от лабораторния екип, който е имал достъп до копринения шал. Те твърдят, че са успели да свържат секвенциите от един от роднините на Космински с митохондриалната ДНК, събрана от петното семенна течност върху шала. ДНК уликите също предполагат, че заподозреният е бил с тъмна коса и тъмни очи. Това също съвпада с единственото свидетелство на очевидец и физическото описание на Космински.  

По онова време Космински е подозиран като сериен убиец от много важни членове на Лондонската полиция. Сър Робърт Андерсън (Sir Robert Anderson), помощник комисар по време на убийствата говори за "полски евреин" като един от най-вероятните заподозрени, което широко се интерпретира като препратка към Космински. 

През 1984 помощник комисар Мелвил Макнатън (Melville Macnaghten) пише за Космински в контекста на убийствата в Уайтчепъл: "Той е изпитвал силна омраза към жените, особено към проституиращите и силни наклонности към убийство. Преместен е в приют за душевно болни през март 1889г."

Тогава случаят приключен ли е? Вероятно не. 

Изследването не навлиза в детайли за специфичните генетични вариации, които свързват Космински с ДНК-та от шала, което е доста необичайно за научен труд. Освен това само по митохондриалната ДНК не може да се идентифицира точно един престъпник. Обикновено полицията използва този метод, за да изключи хора, от списък със заподозрени. И макар това да означава, че Космински не може да бъде изключен от групата на заподозрените, възможно е там да останат и много други хора. 

Това не е и първият опит да се използват ДНК доказателства, за да се разкрие мистерията на убийствата от Уайтчепъл. Американският криминален автор Патриша Корнуел (Patricia Cornwell) твърди, че Уолтър Сикърт (Walter Sickert), известен ексцентрик и художник има същия митохондриален ДНК профил от писмата, писани от Джак Изкормвача. Други анализи на професор Иън Финдлей (Ian Findlay) се съсредоточават върху печат от писмо, за което се предполага, че е писано от Джак Изкормвача и заключава, че убиецът може да е бил и жена. Доказано е, че голяма част от тези писма са фалшификати.

Докато е спорно дали това ново изследване е "най-напредналото изследване по този случай", трябва да запомним, че това е само последното от дълга поредица твърдения относно самоличността на безмилостния убиец. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !