Писмата на Джак Изкормвача са фалшиви. Писани са от журналисти

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 февруари 2018 в 12:55 3886 0

Стотици писма, написани от името на Джак Изкормвача, са изпратени до медиите и полицията в Лондон след бруталните убийства през 1888 г.

Сега след лингвистичен анализ на 209-те писма, проведен от Андреа Нини (Andrea Nini) от Манчестърския университет, се установи, че не са написани от убиеца, а от журналисти, които са искали да увеличат тиража на вестниците си, съобщава Gizmodo.

Констатациите на изследователя са публикувани в списанието Digital Scholarship in Humanities

През есента на 1888 - един месец след първото убийство - полицията и вестниците започват да получават писма и пощенски картички, подписани от името "Джак Изкормвача". Първите документи привличат най-голям интерес - писмото "Уважаеми шефе" ("Dear Boss" letter) и пощенската картичка "Дръззкият Джаки" (The "Saucy Jacky" postcard). Те са написани със сходен почерк, а полицията публикува писмата с надеждата, че някой от жителите на града ще разпознае почерка. След това полицията и вестниците получават стотици писма, подписани от името на Джак Изкормвача.

Двата известни примера за писма, уж написани от Джак Изкормвача, са написан от едно и също лице, показва новото изследване. "Dear Boss" (вляво) и "Saucy Jacky" (вдясно).

Вероятно никога няма да разберем дали истинският убиец е автор на някои от тези писма, но има исторически доказателства, които показват, че може журналисти да са написали някои от тях. Полицейските служители успели да уличат репортер на име Том Булен (Tom Bullen) за две писма, а по-късно журналист на име Фред Бест (Fred Best) признава за измамата, заявявайки, че го е направил, за да "запази бизнеса си". Съществува предложението, че първата партида писма са фалшиви, написани от репортери, за да продават повече вестници. 

Нини анализира индивидуалния езиков стил на документите. "Корпусът на Джак Изкормвача" (Jack the Ripper Corpus) се състои от 209 писма, съдържащи 17463 словесни единици. Писма са сравнително кратки, така че към тях е невъзможно да се приложи най-популярните методи за клъстерен анализ, основани на изчисляване на честотата на определени особености на лексиката и синтаксиса - за това е нужен по-обемен материал. Затова ученият отчита присъствието или отсъствието на някои характеристики в различните текстове. При анализа си лингвистът използва коефициентът на Жакард (Jaccard Distance), който отчита количеството на общите характеристики в различните писма.

Писмото на Джак Изкормвача "Dear Boss", написано с червено мастило, е получено от Агенцията Централни новини в Лондон на 27 септември 1888 година и е предадено на Скотланд Ярд. Това е първото писмо, получено от полицията, в което авторът се подписва с "Джак Изкормвача".

Изследователите сравняват показателите на писмата от "Корпуса на изкормвача" с няколко корпуса на английски текстове от XIX век.

Нини стига до заключението, че двете ранни писма, "Dear Boss" и "Saucy Jacky", са написани от един човек. Ученият открива няколко характерни езикови черти, характерни само за тях. Например, авторът използва глагола "to keep back" в смисъл на "да задържиш, да отложиш" в двата най-ранни документа. В други текстове по-често се използва глагола "withhold". Също така, авторът използва глагола "работа" в смисъл на "убийство". В другите писма подобни характеристики не са открити.

Според изследователя, констатациите потвърждават "журналистическата хипотеза" за произхода на писма, според която те са написани от журналисти в лондонски вестници, които се опитват да повишат интереса към своите публикации.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !