28 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Антивирусното лекарство ремдезивир e ефективно срещу коронавирус, твърди проучване

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 май 2020 в 00:00 44020
Remdesivir, инжектиран венозно ежедневно в продължение на 10 дни, ускорява възстановяването на хоспитализирани пациенти със COVID-19, установи проучване.

Антивирусното лекарство ремдезивир съкращава времето за възстановяване при пациенти с коронавирус, според пълните резултати от проучване, публикувано в петък вечер, три седмици след като най-добрият експерт по инфекциозни заболявания в САЩ заяви, че изследването показва, че от медикамента има "ясно изразени" ползи.

Пълните резултати от изследването, проведено от американската правителствена агенция Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), са публикувани от водещото медицинско периодично издание New England Journal of Medicine.

Съединените щати разрешиха спешната употреба на ремдезивир в болниците на 1 май, следван от Япония, докато Европа все още обмисля решението си.

Проучването установява, че ремдезивир, инжектиран венозно ежедневно в продължение на 10 дни, ускорява възстановяването на хоспитализирани пациенти с COVID-19 в сравнение с плацебо при клинични тестове на малко над хиляда пациенти в 10 държави.

На 29 април директорът на NIAID Антъни Фаучи (Anthony Fauci), който се превърна в доверено лице на американското правителство по въпросите на пандемията от коронавирус, заяви, че предварителните доказателства показват, че ремдезивир (Remdesivir) има „ясно очертан, значителен и положителен ефект при намаляване на времето за възстановяване“.

Националните здравни институти, от които NIAID е част, заявиха в петък, че изследователите са установили, че „ремдезивир е най-полезен за хоспитализирани пациенти с тежко състояние, които се нуждаят от допълнителен кислород“.

Авторите на процеса обаче пишат, че медикаментът не предотвратява всички смъртни случаи.

„Като се има предвид високата смъртност, въпреки употребата на ремдезивир, е ясно, че самото лечение с антивирусно лекарство вероятно няма да бъде достатъчно“, отбелязват те.

Около 7,1% от пациентите, получавали ремдезивир в тестовата група, са починали в рамките на 14 дни - в сравнение с 11,9 процента в групата на плацебо.

Резултатът обаче е малко под прага на статистическата надеждност, което означава, че резултатът може да се дължи на случайност, а не на ефективността на лекарството.

Справка: John H. Beigel et al. Remdesivir for the Treatment of Covid-19—Preliminary Report, New England Journal of Medicine (2020). DOI: 10.1056/NEJMoa2007764

Източник: Anti-viral drug remdesivir effective against coronavirus, study finds, МedicalХpress


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.