Археолози откриха скрита пирамида на маите в Тикал, подобна на тези в Теотиуакан (видео)

Руините на дипломатическия комплекс от 4-ти век в Гватемала са разкрити с помощта на въздушно лазерно сканиране

Ваня Милева Последна промяна на 19 април 2021 в 05:44 11520 0

Храм в Тикал, завзет от джунглата. Кредит: Wikimedia Commons

Използвайки техника на въздушни лазерни сканирания, изследователи откриват комплекс, скрит под джунглата в сърцето на някогашната империя на маите - в легендарния град Тикал.

Археологичният комплекс включва пирамида, място за погребение и различни предмети.

Оказа се, че сградата - пирамидата - е била част от древен квартал, включващ голям вътрешен двор, ограден с по-малки сгради. Но тези постройки се различават от всички други, за които се знае, че съществуват в Тикал. Те имат отчетливата форма, ориентация и други характеристики на архитектурата, които обикновено се срещат в Теотиуакан, древната свръхдържава близо до днешния Мексико Сити, на повече от 1300 км западно от Тикал. При по-внимателно разглеждане комплексът изглежда е копие на огромен площад в Теотиуакан, известен като Цитаделата, който включва шестстепенната пирамида - Храмът на Кетцалкоатъл, Пернатата змия.

Специалистите смятат, че това са доказателства, че Теотиуакан и Тикал вероятно са били съюзници някога.

„Приликата на детайлите бе зашеметяваща“, коментира археологът от Университета Браун Стивън Хюстън (Stephen Houston), който за първи път забелязва характеристиките.

Това повдига вълнуващият въпрос: Какво прави този анклав от далечен Теотиуакан в сърцето на тази столица на маите?

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Pacunam (@pacunam)

За невъоръжено око - и на картите на археолозите - мястото прилича на още един хълм сред вълнообразния пейзаж на Тикал, древния град-държава на маите в низините в северната Гватемала. Но когато изследователите увеличават резолюцията на въздушното изображение, направено с оборудване за лазерно сканиране, наречено LiDAR (“Light Detection And Ranging”, „светлинно откриване и измерване“), те ясно забелязват формата на създадена от човека структура, скрита под натрупана с векове почва и растителност.

Новото откритие на важен паметник в сърцето на Тикал - един сред най-широко разкопаните и проучени археологически обекти на Земята - подчертава степента, в която технологията LiDAR революционизира археологията в Централна Америка, където плътната растителност обикновено прави сателитните изображения безполезни. 

Самолет с LiDAR скенер съставя триизмерни карти на повърхността с помощта на пулсиращ лазер, свързан с GPS система.

Ръководейки се от изображенията на LiDAR, Едуин Роман-Рамирес (Edwin Román-Ramírez), директор на археологическия проект в Южен Тикал, започва поредица от разкопки миналото лято. Неговият екип открива методи на строителство и погребални практики, керамика и оръжия, характерни за Теотиуакан от началото на IV век. От съдове за благовония, украсени с изображения на бога на дъжда от Теотиуакан до върхове на стрели, направени от зелен обсидиан от централно Мексико, артефактите предполагат, че мястото може да е било квазиавтономно селище в центъра на Тикал, обвързано с далечната имперска столица.

„Знаехме, че Теотиуакан са имали поне известно присъствие и влияние в Тикал и близките райони на маите преди 378 г.“, разказва пред National Geographic Роман-Рамирес. „Но не беше ясно дали маите просто подражават на аспектите на най-мощното държава в региона. Сега има доказателства, че връзката е била много повече от това".

Национален парк Тикал. Кредит: Pxhere

Комплексът, открит в Тикал, включва модел с двойно по-малък размер на Храма на Кетцалкоатъл, пернатата змия (на снимката), в Теотиуакан. Кредит: Wikimedia Commons

Детайл от Храма на Кетцалкоатъл в Теотиуакан. Кредит: Wikimedia Commons

Тикал е най-големият град в епохата на класическите маи. Националният парк Тикал, обект на световното наследство на ЮНЕСКО и една от първите защитени територии в Гватемала, е създаден през 1955 г.

Изследването се подкрепя от инициативата PACUNAM LiDAR, която доведе до пробив през 2018 г., разкривайки повече от 60000 неизвестни досега строежи на маите - включително пирамиди, дворци и пътища -  огромна, взаимосвързана мрежа от древни градове в низините на маите. 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Pacunam (@pacunam)

През януари 378 г. Теотиуаканският цар изпраща военни сили в Тикал. Царят на Тикал умира в същия ден, а малкият син на нашественика е назначен за цар на съперничещия град-държава.

До пети век архитектурата и изкуството в Тикал показват влияние на Теотиуакан, но репликата на храма на Кетцалкоатъл е построена около 300 г. сл. н. е.

Ако е вярна, теорията, че това е „посолство“, предполага, че дипломатическите връзки са се влошили и са започнали военни действия между двете държави.

Идеята се подкрепя от откриването на комплекс, аналогичен на наскоро намерените в сърцето на Теотиуакан.

Стените на конструкцията са украсени с цветни стенописи в стила на маите, съобщава Science, но в крайна сметка са били разбити на парчета и заровени - точно по времето, когато Тикал е бил завзет.

Изследователите се надяват по-нататъшните разкопки и анализи на човешките останки в гробната камера в Тикал да дадат повече информация за каква цел е служил комплексът.

Цивилизацията на маите достига своя връх между 250 и 900 г. сл. н. е., когато контролира големи части от днешното южно Мексико, Гватемала, Белиз и Хондурас.

Тя е унищожена с пристигането на Ернан Кортес и испанските конкистадори през 16 век.

Роман Рамирес обявява находката на пресконференция, организирана от PACUNAM и Института по антропология и история на Гватемала.

Справка: Possible ‘embassy’ in ancient Maya city illuminates the birth of an empire, Lizzie Wade, doi:10.1126/science.abi8607

Източници:

Archaeologists discover mysterious monument hidden in plain sight, National Geographic

Hidden 'embassy' of legendary Mayan city is FOUND! Ruins of 4th-century diplomatic compound in Guatemala are uncovered using airborne laser scans, Mail Online

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !