28 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Астероидът, който ни пропусна на 12-ти, може да удари Земята през 2079 (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 октомври 2017 в 00:03 55710
На 12 октомври 2017 г. малък (15-30 метра) астероид, известен като 2012 TC4, безопасно прелетя покрай Земята. Източнник: NASA/JPL-Caltech

Астероидът, който премина "дяволски близо" до Земята миналата седмица, може да не ни пропусне при завръщането си през 2079 година, според учените.

Астероидът 2012 TC4 профуча само на 44 000 километра от повърхността на Земята и едва не помете комуникационните спътници, които са на геостационарна орбита на около 35786 километра над Земята.

Космическата скала е с размери от около 10-30 метра и прелетя само на 1/8-ма от разстоянието между Земята и Луната. Но специалистите предупреждават, че може би няма да имаме такъв късмет в бъдеще.

Следващите "близки" подходи към Земята ще се случат през 2019, 2050 и 2079. И докато през 2019 и 2050 г. се очаква 2012 TC4 да пропусне нашата планета, експертите прогнозират, че през 2079 г. че има вероятност 2012 TC4 да се разбие в Земята, като шансът това да се случи е около 1:750

"Вероятността за сблъсък след 62 години е определена на около едно на 750", заяви Рудигер Джен (Rudiger Jehn), анализатор на мисията в Европейската космическа агенция.

Учените от ESA проследиха космическото тяло, използвайки Very Large Telescope на Южната обсерватория в Чили това лято. Те очакваха, че астероидът ще се върне близо до Земята тази година, но не се знаеше колко близо ще премине покрай нашата планета. Последните наблюдения, направени на 27-21 юли, а след това отново на 5 август, разкриха, че 2012 ТС4 ще премине в рамките на една осма от разстоянието от планетата на Луната.

"Това е дяволски близо", възкликна Ролф Денсинг (Rolf Densing) оглавяващ Европейската космическа оперативен център в Дармщат, Германия, пред The Telegraph. "Най-отдалечените спътници са на 36000 км над Земята, така че това е наистина близо".

Ако астероидът бе ударил Земята, той би довел до много по-опустошителни последствия от 18-метровия астероид, който удари град Челябинск през 2013 година. Пострадаха 1500 души и бяха повредени над 7000 сгради.

Ако 2012 TC4 бе се насочил право към атмосферата на Земята, учените предсказват, че астероидът ще изгори преди да падне на повърхността.

Но специалистите коментират, че 2012 TC4 е "нещо, което трябва да държи под око".

Визуализация как удар с астероид ще създаде опустошително цунами:

По време на прелитането в четвъртък НАСА имаше възможност да тества своята мрежа от обсерватории за планетарна система за защита в случай на удар от астероид.

"Въпросът е дали сме готови за следващата космическа заплаха", коментира Вишну Реди (Vishnu Reddy), професор по планетарни науки в Университета в Аризона. "Затова предложихме наблюдателна кампания за тестване на мрежата и да проверим дали сме готови за потенциално попадение на опасен астероид".

Наблюденията ще информират експертите за много аспекти на глобалната готовност за евентуална космическа катастрофа.

"Ние използвахме това прелитане, за да тестваме глобалната мрежа за откриване и проследяване на астероиди, оценявайки способността ни да работим заедно за откриването на потенциална заплаха от истинско попадение на астероид", заяви Майкъл Кели, учен, работил в кампанията за наблюдение на TC4 на НАСА.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.