AstraZeneca: Ваксината е 100% ефективна срещу тежък COVID-19 и ще работи и срещу новата мутация на вируса

Ваня Милева Последна промяна на 27 декември 2020 в 20:41 5858 0

Кредит Wikimedia Commons

След критиките относно данните от първоначалното изпитване изпълнителният директор на фармацевтичния гигант смята, че ефикасността на тяхната ваксина ще бъде равна на тази на Pfizer-BioNTech и Moderna.

Той обещава, че данните ще бъдат публикувани „в някакъв момент“ и че според изследователите ваксината ще бъде ефективна срещу варианта на щама на вируса, открит за първи път във Великобритания.

Ваксината срещу COVID-19, разработена от британската компания AstraZeneca и Университета в Оксфорд, е постигнала "печеливша формула" за ефикасност, заявява главният изпълнителен директор на компанията в неделя.

Ваксината, която в момента се оценява от независимия британски регулаторен орган, осигурява "100-процентова защита" срещу тежки случаи на COVID-19, изискващи хоспитализация, отбелязва Паскал Сорио в интервю за вестник Sunday Times.

Той смята, че опитите ще покажат, че фирмата му е постигнала ефикасност на ваксината, равна на тази на Pfizer-BioNTech от 95% и на Moderna от 94,5%.

„Смятаме, че сме измислили печелившата формула и как да постигнем ефикасност, която след две дози да е на нивото на всички останали“, заявява главният изпълнителен директор, като допълва, че данните ще бъдат публикувани в „някакъв момент“.

Правителството на Великобритания обяви на 23 декември, че разработчиците на ваксината Oxford-AstraZeneca са предоставили своите данни на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA).

„Радвам се, че мога да ви съобщя, че ваксината AxoZeneca от Оксфорд, разработена тук във Великобритания, е предоставила пълния си пакет данни на MHRA за одобрение“, заяви в сряда здравният министър Мат Ханкок.

Очаква се одобрението да бъде дадено в понеделник.

Проблеми с данните

Ваксината Pfizer-BioNTech е първата срещу коронавирус, която е разрешена за употреба от независимия регулаторен орган на Великобритания и е получена 600 000 от най-уязвимите хора в страната.

По-ранни проучвания показват различни резултати за ефикасността на ваксината на AstraZeneca. Първоначално ваксината показа средно 70% ефективност, но това ниво скочи до 90% в зависимост от дозата.

Зад тази средна цифра от мащабните проучвания във Великобритания и Бразилия се крие 62% ефективност за тези, които са били ваксинирани с две пълни дози от ваксината.

За доброволците, които първо са получили половин доза, а след това и пълна доза един месец по-късно, е установено, че ваксината има 90% ефективност.

Сорио заяви, че е „изненадан“ от първоначалните констатации. „Бихме предпочели по-опростен набор от резултати“, добавя той.

Липсата на яснота и прозрачност поради несъответствието в резултатите бе много критикувана.

„Предполагахме, че хората ще бъдат малко разочаровани, това е сигурно“, споделя Сорио. "Но не очаквахме тази буря."

Кумулативна честота на симптоматичен COVID-19 след две дози (вляво) или след първата стандартна доза. Кредит: Voysey et al., The Lancet, 2020

На ваксината на AstraZeneca, първоначално базирана на отслабена версия на вирус на шимпанзе, се възлагат големи надежди поради ниската й цена.

Ваксината на AstraZeneca също се радва на предимство в логистиката пред алтернативата на Pfizer-BioNTech, тъй като може да се съхранява, транспортира и обработва при нормални хладилни условия между два и осем градуса по Целзий за най-малко шест месеца.

Това е далеч от -70 C, необходими за предложената от Pfizer/BioNTech ваксина, и би могло да позволи използването на съществуващата хладилна верига и намаляване на разходите.

„Светлина в края на тунела“

Правителството на Великобритания е разпоредило да се произведат 100 милиона дози, като 40 милиона дози трябва да бъдат на разположение до края на март.

Британските здравни служители се надяват, че доверието ще бъде оправдано, не на последно място, защото страната е една от най-засегнатите страни от пандемията с повече от 70 000 смъртни случая.

Нарастването на случаите е засегнало цялата страна през последната седмица, особено в югоизточната част на Англия и бе съобщено за нов щам на вируса, за който се смята, че е по-инфекциозен и който за първи път е идентифициран във Великобритания.

Според едно британско проучване щамът е с 50 до 74 процента по-заразен.

В опит да ограничат разпространението на болестта, милиони в цяла Великобритания бяха поставени под по-строги ограничения на придвижване, които влязоха в сила на 26 декември.

Десетки страни също наложиха ограничения за пътуване от и към Великобритания, за да спрат разпространението на новия щам.

Близо 200 милиона дози от ваксината AstraZeneca ще бъдат направени преди края на годината, заяви британският производител на лекарства и над 700 милиона в световен мащаб до края на март следващата година.

Източници:

Global report: AstraZeneca chief believes Covid vaccine will work on variant strain, The Guardian

AstraZeneca: ‘Winning’ vaccine formula is 100% effective against severe COVID-19, Times of Israel

Oxford-AstraZeneca COVID vaccine submitted for UK approval, MedicalXpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !