Астрономът, комуто отказаха Нобелова награда, получи 3 млн долара за пробив в науката

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 септември 2018 в 00:00 7600 0

Кредит Wikimedia Commons

Когато наближи времето за раздаване на Нобеловите награди, неизбежно се говори не само за това кой ще спечели, но и за онези, които в миналото би трябвало да спечелят, но не са заради предразсъдъците към жените учени.

Едно от най-често използваните имена е Джоселин Бел Бърнел, която открива за първи път пулсар през 60-те години.

Сега, на 75 години, ще получи награда за 3 млн. долара от специалната награда за пробив във физиката, съобщава Ars Technica

Джоселин Бел Бърнел  (Jocelyn Bell Burnell), дама на Ордена на Британската империя, бе откривателят на първия пулсар, бързо въртяща се неутронна звезда, през 1967 г., докато е стажантка в Университета в Кеймбридж. Това откритие промени нашата представа за Вселената.

Откритието заслужи Нобеловата си награда за физика през 1974 г., но д-р Бърнел не бе призната за част от колектива и бе пропусната. Наградата е връчена на нейния ръководител Антъни Хюиш в университета в Кеймбридж, който с нея е изградил необходимия радиотелескоп, но не е открил пулсара, подчертва Live Science. Това решение никога не се възприе добре от астрономическата общност.

Сега д-р Бърнел ще получи признание от годишните награди за пробив във физиката (Breakthrough prize), спонсорирани от Марк Зукърбърг от Facebook и руския милиардер Юри Милнър. Организацията обяви, че само тя ще спечели Специалната награда за фундаментална физика и 3 милиона долара от наградния фонд за нейното откритие преди повече от пет десетилетия.

Тя заяви пред Би Би Си, че парите ще бъдат използвани като стипендиантски фонд, за да се облекчи участието в изследователската дейност на жени, недостатъчно представени студенти от етническите малцинства и бежанци. "Не искам, нито се нуждая от тези пари, но изглежда това е най-доброто, за което могат да се използват", коментира тя.

"Професор Бел Бърнел напълно заслужава това признание", заяви Милнър в изявление. "Нейното любопитство, усърдни наблюдения и строг анализ разкриха някои от най-интересните и загадъчни обекти във Вселената".

Пулсарите сега са известни бързо въртящи се неутронни звезди. Илюстрация на неутронна звезда, показваща линиите на магнитното поле (отрязани) и радиопрожектора. 

Наградата ще бъде връчена на звездна церемония в началото на ноември в Калифорния, заедно с други учени като признания за успехите им в науките за живота, математиката, за млади учени.

Д-р Бърнел заяви за IFLScience, че е "загубила дар слово", когато й е съобщено, че ще спечели наградата. "Не очаквах това, нямаше го никъде на радара ми".

Един труден път към науката

Бел Бърнел е родена в Северна Ирландия през 1943 г. Баща й, архитект, често я е водел на планетариума. Но семейството и са квакери, религиозна секта, традиционно подкрепяща образованието на жените, но на момичетата не им е разрешено да учат някакви науки в местното училище.

"Автоматично се предполагаше, че момичетата имат склонност само към домакински науки, като кулинарията", разказва Бел Бърнел. "Само момчетата могат да правят наука, нямаше поле за спор и никакви други възможности." Това разстройва младата Джоселин, както и родителите й, които ядосано викат директора, за да протестират. Същото се случва и на две други момичета, които заедно с Джоселин се оказват първите три ученички в местното училище. Бел Бърнел получава най-високите резултати на изпитите.

Така започва нелекия път на бъдещия блестящ, но трудно признаван учен.

Професор Бърнел е едва третата професор жена по физика във Великобритания. Понастоящем преподава като професор по астрофизика в Оксфордския университет и е канцлер (декан) на Университета в Дънди.

Бел Бърнел сега не е толкова огорчена, че е пренебрегната от Нобеловия комитет. За откритието си е получила много други престижни награди и почетни грамоти, нещо, което отбелязва, че може би не би станало, ако бе спечелила тази най-голяма награда за наука.

"Изключително лесно се справих с това, че не получих Нобеловата награда", казва тя. „Защото ако получиш такава голяма награда, никой не ти дава нищо друго, защото смятат, че не могат да се сравняват. Докато ако не я получите, получавате почти всичко останало, което се дава. Така че през повечето години все имаше някаква награда ".

"Малкото изкривяване" всъщност се оказа нов вид въртяща се неутронна звезда.

Д-р Бърнел заяви, че е била "напълно озадачена" от първоначалното откриване на пулсара, с някои съмнения дали това е причинено от смущения от Земята,

Накрая успява да потвърди реалността на сигнала и да отвори нова вълнуваща област на астрономията. Сега знаем, че пулсарите са бързо въртящи се звезди с размерите на един град, които могат да се въртят стотици пъти в минута, изстрелвайки мощни струи радияция.

Младата Джоселин Бел с радиотелескопа в Кеймбридж,за чието изграждане е помогнала.

Историята на д-р Бърнел за недадената Нобелова награда е все още спорна и подчертава защо липсват жени нобелови лауреати. Жените остават силно недостатъчно представени дори и днес - никоя жена не е спечелила Нобелова награда от 2015 г. насам, а има общо 49 жени лауреати срещу общо 847 мъже.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !