02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Астрономи откриха екзопланета от "стиропор"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 май 2017 в 11:24 51360
Концепция на художник за екзопланетата KELT-11b. Walter Robinson, Lehigh University

Учени откриха екзопланета в съзвездието Секстант, чиято плътност е толкова ниска, че неофициално я наричат "Планетата​ от стиропор". 

"Екзопланета e буквално "подпухнала" - нейната маса е пет пъти по-малко от масата на Юпитер, но по размер е по-голяма с 40%. Плътността на планетата е подобна на плътността на стиропор, благодарение на което атмосферата е изключително голяма" - заяви Джошуа Пепър (Pepper) от университета в Лихай в Бетлехем (САЩ), цитиран от sci-news.com.

Изследването на екзопланетата KELT-11b е публикувано онлайн в Astronomical Journal, а препринт на статията е достъпен на arXiv.org.

Изненадващото откритие е направено по вренме на наблюденията на звездата HD 93396, която се намира на 320 светлинни години от Земята. Докато проучват събраните данни с помощта на два телескопа в Южна Африка и САЩ, учените забелязват характерния за транзит спад в яркостта на HD 93396. В началото астрономите сметват, че имат работа с обикновен газов гигант или кафяво джудже, но следващите наблюдения показват, че откритата екзопланета KELT-11b е интересен и крайно необикновен обект.

Концепция на художник за екзопланетата KELT-11b. Walter Robinson, Lehigh University

"Бяхме много изненадани от удивително ниската плътност на тази планета. Тя е изключително голяма за своята маса" - разказва Пейпър.

Звездата на планетата KELT-11b е изключително ярка, което позволява точно измерване на свойствата на атмосферата на планетата, което я прави "отлична за измерване на атмосферите на други планети".

Звездата - домакин HD 93396 вече привършва ядреното си гориво и се развива в червен гигант, така че планетата ще бъде погълната от звездата и няма да оцелее през следващите сто милиона години.

KELT-11b е забелязана за първи път от Kilodegree Extremely Little Telescope (KELT), което дава името на екзопланетата.

Външната обвивка на KELT-11b е невероятно силно раздута. Изследователите заключават въз основа на измерената маса на обекта, че екзопланетата има плътност 0,09 грама на кубичен сантиметър, което е само 2 пъти по-висока плътност от стиропора и около 10 пъти по-голяма от плътността на въздуха на Земята.

Причината за подобно раздуване, според учените, се крие в необичайно близкото разположение на екзопланетата до звездата майка (пет пъти по-близо от разстоянието на Меркурий до Слънцето). HD 93396 се превръща в червен гигант и произвежда много енергия, атмосферата на KELT-11б се загрява повече от 1100 градуса по Целзий, което кара атмосферата й да набъбне до такъв голям размер. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.