Бъдещите татковци също трябва да спрат алкохола, ако искат здраво бебе

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 октомври 2019 в 10:44 4956 0

Кредит pixabay

Когато двойките опитват да имат дете, не само жените, но и мъжете трябва да се въздържат от употреба на алкохол известно време преди зачеването, за да се избегнат здравни рискове за бебето, според ново изследване, публикувано в списанието European Journal of Preventive Cardiology.

При сравнение между бащи, които употребяват алкохол и не, учените откриват, че при мъжете, които са пили алкохол в последните три месеца преди зачеването, рискът от развитие на вроден порок на сърцето (ВПС). В случаите на прекомерна употреба на алкохол (пет или повече питиета наведнъж), рискът от развитието на различни вродени дефекти се повишава до 52%. При жените и в двата случая рискът е 16%.

"Злоупотребата с алкохол от бъдещите родители носи висок риск не само защото повишава рискът от развитие на сърдечен порок при бебето, но защото уврежда и собственото им здраве", обяснява авторът на изследването Дзяби Цин от Училището за обществено здраве Сяня.

Алкохолът е тератоген, вещество, което предизвиква малформации в плода, и се свързва с феталния алкохолен синдром. Около едно от четири деца с фетален алкохолен синдром страдат и от ВПС. Това е най-често срещаният порок при рождение, като засяга около 1% от новородените и е водещата неинфекциозна причина за детска смъртност.  

Предишни изследвания се съсредоточават върху рискът от развитие на такива малформации, породени от употреба на алкохол от майката преди и по време на бременността. За да анализират рисковете, свързани с употребата на алкохол при бащите, екипът провежда метаанализ на данни между 1991 и 2019 г. от 55 проучвания на повече от 41 000 бебета с вроден сърдечен порок и около 300 000 без. В тези проучвания учените търсят свързани ключови думи като "вроден порок на сърцето" и "сърдечносъдови малформации" и ги съотнасят към употребата на алкохол.  

Така учените откриват, че с повишаването на консумацията на алкохол от бащите, се увеличава и рискът от развитие на ВПС, но връзката не е "статистически значима при по-ниските количества". Употребата на алкохол от майките води до 20% по-висок риск от развитие на т.нар. тетралогия на Фалот, комбинация от четири дефекта на сърдечната структура, която води до сериозни проблеми с кръвообращението и цианоза. Още повече, ВПС присъства и при почти три четвърти от случаите на феталния алкохолен синдром. 

Авторите подчертават, че резултатите от тяхното изследване не доказват, че употребата на алкохол от бащите е по-вредна от тази на майките. Нито пък може да се определи конкретен момент в месеците преди зачеването, когато бъдещите родители да преустановят консумацията на алкохол. ВПС е състояние, повлиявано от редица фактори, включително хромозомни аномалии, заболявания на майката и излагане на токсини и лекарства. 

"Механизмите, свързващи употребата на алкохол от родителите и вродения сърдечен порок, не са ясни и са необходими повече изследвания", смята Цин. "Въпреки, че нашият анализ има своите ограничения, например не е разглеждан видът алкохол, то показва, че мъжете и жените, които планират да имат деца трябва да се откажат от алкохола".

Това изследване допринася за разбирането на начина, по който алкохолът влияе на бременността и може да помогне за по-широка информираност и бъдещи насоки в здравното образование за свързаните с консумацията му рискове.

Източник: IFLScience - Dads-To-Be Should Lay Off Alcohol In The Six Months Leading Up To Conception

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !