Бал на учените, на който всички носят "онази" рокля (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 юни 2015 в 11:16 8204 0

Кредит Maria Olkkonen

Ученият Bei Xiao носи черно-бяла рокля без значение източника на светлина, но се появява и като синьо-черна рокля в зависимост от промяната на светлинния източник.

Най-голямата конференция в света за науките за зрението (Vision Sciences Society), проведена миналия месец в Сейнт Пийт, Флорида, е преминала под знака на сензационната променяща цвета си рокля.

"Когато вижън учените се обличат официално, те наистина губят ума си (и вашия)!" - казва в дописка Scientific American.

Научната конференция включвала умопомрачаваща смесица от научни подходи и открития:

  • Строга психофизика, в която учените правят внимателни и изключително точни измервания на възприятието на базата на прецизно контролирани физически явления;
  • Измервания на невронните реакции по време на обработката на визуалната информация;
  • Нови шашкащи визуални илюзии, които доставят удоволствие, объркват, както и предизвикват общността за обяснение.

Тази година специално събитие бе посветено на роклята-интернет сензация, която в една и съща снимка мистериозно изглежда като синьо-бяла или черно-златна. Наука ОFFNews вече обясни някои от механизмите на мозъка, които управляват възприятията на хората за роклята и защо съществува тази неяснота.

В павилиона, посветен на роклята, по време на конференцията на Vision Sciences Society, царяла подходяща циркова атмосфера, а визуалните илюзии разтърсили умовете на всички присъстващи.

Всички учени, независимо жени или мъже са носили роклята гордо и се наслаждавали на безбройните й цветове. Светлини с различни дължини на вълната огрявали най-известната рокля и предизвиквали разделение на хората на още и още различни подгрупи на възприятие. Сякаш синьо-черно срещу бяло-златно не е достатъчно.

Внимателно изработени демонстрации, на които може да се види и опита на живо (а не през филтъра на обектива на интернет), показали, че без съмнение, трябва да се съмняваме в това, което възприемаме.

Зрителите са получили недвусмислени доказателства за присъщата на мозъка неяснота за определяне на цветовете. Високотехнологични светлинни източници, като например LED осветителни тела, разработени по проекта HI-LED на Европейския съюз, са били използвани за контрол на специфични фотонни вълнови фронтове върху роклята.

Различни фактори играят роля в визуалните ефекти, които създава илюзията на роклята, но от основно значение е стремежът на мозъка, да види даден обект като непроменлив, дори и при различни условия на осветеност.

Това е забележително умение, защото виждаме повърхността на даден обект оцветена, съдейки само по силата на отразените от нея фотони от източника на светлина.

Това означава, че всеки предмет е оцветен както от цвета на повърхността (дефиниран от способността му да отразява светлината от определен диапазон дължини на вълната), така и от цвета на светлинния източник (който ограничава дължините на вълните, които могат да бъдат отразявани от повърхността).

Това е трудна задача за мозъка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !