Бърза повторна употреба: "Меказила" на Мъск ще хваща и сглобява ускорители (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 30 август 2021 в 06:29 13156 0

Кредит: SpaceX

Вече сме впечатлени от меките кацания на първата степен на ракетата Falcon 9, които позволяват многократно използване на ракетата.

Но всичко може да се направи още по-добре, по-бързо и по-ефективно, обяви през януари тази година шефът на SpaceX Илон Мъск. Защото с т. нар. "Меказила" времето за подготовка на кацналите ракети за следващото изстрелване би било значително съкратено.

Идеята е, че бъдещите ускорители на Super Heavy и Starship ще бъдат „уловени“ от стартовата кула, така че тези ракети вече не трябва да бъдат оборудвани с големи крака. По-долу е видео за това как би работила такава Меказила.

Анимацията е създадена от Erc X и в отговор на анимацията Мъск заяви в Twitter:

„Ще се опитаме да хванем ускорителя на Super Heavy с манипулаторите на стартовата кула, използваме мрежестите крила, за да се поеме товара ... Спестява се масата и разходите за краката и позволява незабавно преместване на ускорителя върху монтажната конструкция на стартовата площадка - готов за нов полет за по-малко от час".

Наземните екипи на стартовото съоръжение на SpaceX в Южен Тексас близо до Бока Чика наскоро приключиха монтажа на деветте секции, които съставляват кулата, която сега е висока около 145 м. С приключването на тази фаза екипите вече могат да преминат процеса на оборудване на кулата с големите механични "ръце", хидравличните системи, тръбопроводите за гориво и други компоненти, които ще я превърнат в това, което Мъск нарича с любов „Меказила“.

Това вероятно е препратка към героя „Mechagodzilla“ от франчайза на филма "Годзила", роботизирана версия на Годзила, която се сравнява с оригинала във филма от 1974 г. „Годзила срещу Мехагодзила“. Откакто Мъск обяви,  че ще прави нова кула, хората в космическата общност предполагат как би могла да изглежда. Първият, който успява да покаже проект, е 3D дизайнер (Youtube канал Mini3D), който създава анимация въз основа на описанието на Мъск още на следващия ден.

Последната концепция идва отново от Erc X, който използва завършената кула като отправна точка за най-новата си анимация. Анимацията е наречена „Mechazilla <1 Hour Turnaround“ и показва напълно работеща кула, „хващаща“ използван бустер на ракетата Super Heavy, който току-що се връща от извеждането на "Звездния кораб" (Starship) на орбита, и го прехвърля на стартовата стойка. След това механичните "ръце" се обръщат, за да вземат друг звезден кораб и го подреждат на върха на Super Heavy.

Този последен сценарий е вероятно да се случи, ако и когато корабите Starship започнат да превозват пътници за полети между големите градове - услуга, която Мъск обеща да бъде достъпна, след като Starship бъде разрешен за търговски полети.

Когато Мъск бе попитан дали такава структура някога ще бъде построена на Марс и дали могат да се използват и за мисии до външната Слънчева система, той отговаря: "Да и по двата точки. Това би било чудесен резултат за цивилизацията". Erc X публикува няколко други анимации за това как би изглеждала Mechazilla, което можете да видите, като проверите профила му в Twitter.

Източник: Musk hopes "Mechazilla" will catch and assemble the Starship and Super Heavy boosters for rapid reuse
Matt Williams, Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !