Безопасна и ефективна ли е ваксината AstraZeneca COVID-19? Ето резултатите от голямо клинично проучване

Ваня Милева Последна промяна на 23 март 2021 в 00:09 7458 0

Кредит: https://scitechdaily.com/

Резултатите от голямо клинично изпитване в САЩ и Южна Америка показват, че ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, AZD1222, се понася добре и предпазва от симптоматично заболяване COVID-19, включително тежко заболяване или хоспитализация. Независимият съвет за наблюдение на данните и безопасността (DSMB - Data and Safety Monitoring Board), който наблюдава проучването, не установи никакви опасения за безопасността, свързани с ваксината.

Плацебо-контролираното проучване започва през август 2020 г. Анализът се основава на резултати от 32 449 възрастни доброволци от 88 места в САЩ, Чили и Перу. Един участник получава плацебо за всеки двама участници, ваксинирани с AZD1222, в резултат на което приблизително 20 000 души получават изследваната ваксина. Ваксината се прилага като две дози от 5 х10 10 вирусни частици с интервал от четири седмици.

AZD1222 демонстрира статистически значима ефикасност на ваксината от 78,9% при предотвратяване на симптоматичен COVID-19 и 100% ефикасност при предотвратяване на тежко или критично заболяване и хоспитализация. При участници на 65 и повече години, които съставляват 20% от участниците, ефикасността на ваксината срещу симптоматичен COVID-19 е 79,9%.

DSMB провежда и преглед на тромботични събития (кръвни съсиреци) и церебрална венозна синусова тромбоза (CVST) сред участниците и не установи повишен риск от тези състояния при ваксинираните участници.

Приблизително 79% от участниците са бели, 22% са латиноамериканци, 8% са чернокожи или афроамериканци, 4% са индианци, включително местни американски индианци и от Аляска, и 4% са азиатци. Ефикасността на ваксината е постоянна в различните етнически групи. Приблизително 60% от участниците на всяка възраст са имали основни здравословни състояния, свързани с повишен риск от развитие на тежък COVID-19, като диабет, тежко затлъстяване или сърдечни заболявания.

Световната здравна организация препоръчва употребата на ваксината за превенция на COVID-19 при възрастни и в момента е достъпна за използване в повече от 70 страни. Европейската комисия е предоставила условно разрешение за ваксината в Европейския съюз.

Настоящото проучване дефинира "симптоматичен COVID-19" като наличие на SARS-CoV-2 инфекция и поне един респираторен симптом (пневмония, задух или нисък кислород, изискващ допълнително кислород) или поне два от следните симптоми: треска, нова или влошаваща се кашлица, мускулна болка, умора, повръщане и/или диария и загуба на обоняние и/или загуба на вкус.

Тежък или критичен COVID-19 е дефиниран като инфекция с SARS-CoV-2 и някои от следните симптоми: клинични признаци на тежко системно заболяване, дихателна недостатъчност (определена като нужда от кислород с голям поток, неинвазивна вентилация, механична вентилация или екстракорпорална мембранна оксигенация, известен като ECMO), доказателства за шок, значителна остра бъбречна, чернодробна или неврологична дисфункция или приемане в интензивно отделение или смърт.

AZD1222 е разработен от Института "Дженър" от Оксфордския университет и Оксфордската група за ваксини и след това е лицензиран от AstraZeneca за по-нататъшна разработка. Това е векторна ваксина, която използва безопасен, нереплициращ се аденовирус на шимпанзе, за да достави генетичния код на протеин, открит на повърхността на SARS-CoV-2 (наречен шипов протеин) до човешките клетки, така че клетките да могат да направят протеина. Аденовирусите могат да причинят обикновена настинка при хората, но вирусът е модифициран, така че да не може да се репликира и да причини заболяване. Технологията се основава на ваксина, която Оксфорд преди това е разработвал за коронавирус на Близкоизточния респираторен синдром (MERS-CoV). AZD1222 може да се съхранява, транспортира и обработва при 2 до 8 градуса по Целзий (нормални температури за хладилник) най-малко шест месеца.

Участниците ще продължат да бъдат проследявани като част от проучването в продължение на приблизително две години след втората им инжекция.

Повече подробности за проучването са на разположение на PreventCovid.org и на Clinicaltrials.gov под идентификатор NCT04516746.

Източник: Is the AstraZeneca COVID-19 Vaccine Safe and Effective? Here Are the Results From a Large Clinical Trial, NIH/NATIONAL INSTITUTE OF ALLERGY AND INFECTIOUS DISEASES

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !