Боян Рашев: Глобалните СО2 емисии направиха прогнозирания за годината скок

Боян Рашев Последна промяна на 06 декември 2018 в 09:02 4975 0

На 6.08.2018 г. публикувах много ранна прогноза за глобалните СО2 емисии от изгаряне на горива за 2018 г. под заглавие „Пазарът пак надцаква политиката: Лъвски скок на въглеродните емисии през 2018 г.“ В същността си тя представлява това:

През 2018 г. глобалните въглеродни емисии от изгаряне на горива ще направят невиждан в последните години скок – с около 800 милиона тона (+/- 100 млн.) или 2.5% увеличение спрямо 2017 г.“

Текстът около прогнозата завършва с абзац, който започва така: „През декември, 2018 г. ще се проведе поредната среща на страните по Парижкото споразумение в Катовице, Полша, а сметките вече ще показват катастрофата…

Е, въпросната среща започна и дойде време за сметките… Вчера, след като вече има почти пълни данни за годината, бе публикувана предварителната оценка на глобалните СО2 емисии от изгаряне на горива на Global Carbon Project и резултатът е: +2.7% (от 1.8% до 3.7%) или около +900 милиона тона скок на емисиите.

Да, допуснал съм някои малки разминавания: надценил съм емисиите на ЕС (явно икономическото забавяне се е отразило значително), но пък съм подценил скоковете в „климатичните лидери“ Китай и Индия (много говорене за ВЕИ, но реалните енергийни нужди са съвсем различни), както и ръста в САЩ (политиките на Тръмп вече имат ефект). Това е нормално, защото няма как да знам къде точно ще бъдат употребени добитите и търгувани горива.

Крайният резултат от моята прогноза обаче невероятно точно съвпада с предварителната оценка на най-изявените специалисти по темата в света: 2.5% срещу 2.7% ръст.

Ако някога някъде сте виждали прогноза за глобалните емисии с подобна точност, моля да споделите! Ако нямате такива примери, просто четете блога на denkstatt – така ще знаете по-добре от всеки друг какво наистина се случва или предстои да се случи в областта на устойчивото развитие по света и у нас.

---

Авторът Боян Рашев е експерт по управление на околната среда и ресурсите, консултант по устойчиво развитие, основател и управляващ съдружник в denkstatt България.

Оригиналната статия със заглавие "Глобалните СО2 емисии направиха прогнозирания за годината скок" е публикувана в www.sustainability.bg и ни е предоставена от автора ѝ Боян Рашев.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !