Броят на големите бели акули отново се увеличава

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 март 2017 в 14:30 10313 0

Кредит Hermanus Backpackers

Тази голяма бяла акула има за какво да се усмихва.

Броят на доскоро застрашените акули се увеличава, което говори за по-доброто здраве на популацията на големите бели акули покрай Атлантическия крайбрежие, разказва LiveScience.

Летни изследвания, ръководени от Департамента за лов и риболов на Масачузетс и финансирани от нестопанската организация за опазване на атлантическите бели акули Atlantic White Shark Conservancy, идентифицират 147 големи бели акули край бреговете на Кейп Код (малък полуостров в югоизточната част на щата Масачузетс) в периода юни 2016 - октомври 2016 г., включително 89 нови акули, които изследователите не бяха виждали през предходните години.

Глобално броят на акулите намалява драстично заради риболова, замърсяването на водата и недостига на храна.

Още през 80-те години край бреговете на САЩ, големите бели акули (Carcharodon carcharias) са били обект на масов лов, което е намалило популацията им драстично. Сега, благодарение на по-строгите правила, изглежда има надежда за този животински вид

Дори популациите край източното крайбрежие, които са най-засегнати, започват да увеличават броя си.

Големите бели акули са обявени за застрашен вид от Международния съюз за опазване на природата. Техният брой намалял рязко през 70-те и 80-те години на ХХ век, поради големия интерес към зъбите им. През 1997 година се забранява лова на този вид и след по-строгите регулации на замърсяването на водата акулите отново имат благоприятни условия за живот. Друг важен фактор е, че животните, с които се храни акулата също спадат към защитените видове, което допълнително подпомага популацията.

Важно е този вид акули да се спаси. Те са важни членове на водната екосистема - те ограничават броя на хищните видове да не станат заплашително много, а изяждайки мъртвите животни, пазят океана чист.

Не трябва да бързаме с оптимистичните изводи все още, но резултатите от въпросното проучване показват по-висок дял на младите бели акули, което означава, че популацията се увеличава се развива добре.

Това не трябва да плаши къпещите се по атлантическото ктайбрежие. Последният смъртен случай от голяма бяла акула край Масачузетс е бил през 1936 г. и не е имало каквито и да било атаки през последните три години, през които броят на акулите се удвои.

Все пак службата на Морския национален парк Кейп Код дават съвет плувците да стоят настрана от тюлените, да плуват на групи и да не влизат във водата на разсъмване или привечер, защото акулите са най-активни по това време. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !