Човешките жертвоприношения са ключов момент от цивилизоването ни

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 април 2016 в 11:16 6781 0

Религиозните обреди в много традиционни култури, например на Хавайските острови, включва човешки жертвоприношения. Картина: Jacques Arago

Една зловеща страна на религията, човешките жертвоприношения, всъщност са послужили като основа за разслоение на обществото, по-сложни социални отношения, а това в края на краищата довежда до появата на модерните общества.

Това потвърждава скорошно изследване на антрополози от Нова Зеландия, съобщава Science magazine.

Учените са установили, че тези церемониални убийства--може да са насърчавани развитието на сложни цивилизации в морската Югоизточна Азия и Тихия океан, въпреки че някои експерти са скептични.

Антрополозите от университета на Окланд, Нова Зеландия Джоузеф Уотс (Joseph Watts) и Ръсел Грей (Russell Gray) изследват етнографските данни на ритуалите на човешки жертвоприношения сред представителите на 93 австронезийски народи и култури, жители на обширна територия на Тихия океан от Мадагаскар до Великденските острови.

Авторите отбелязват и типа на обществото във времената, когато са се практикували такива убийства - егалитарно (базирано на равенство), йерархично - без възможност да се преминава от една социална каста в друг или с такава възможност.

Изследователите забелязват, че приемането и практикуването на ритуални човешки жертвоприношения съвпада по време с прехода между йерархията, при която може да се напредва по социалната стълбица и йерархията със строго разделени касти, които определят мястото на човека по рождение. С други думи по време на прехода от избираеми към наследствени вождове. При обратния преход, от наследствена йерархия към егалитарно общество, такива жертвоприношения намаляват.

Две трети от силно разслоените общества практикуват страховития ритуал и само една четвърт от егалитарни общества, съобщават изследователите в онлайн изданието Nature.

Семейната генеалогия (родословното дърво) показва, че човешките жертвоприношения и социална стратификация (разслоение) еволюират едновременно. 

"Хората често твърдят, че религията е в основата на морала", казва Уотс. Това проучване обаче подчертава друг аспект на вярата в божественото. "Това показва как религията може да е използвана от социалните елити в своя полза."

Уотс и Грей отиват още по-далеч и изказват предположението, че единственият начин за развитие на примитивните общества в посока усложняване на социалната стратификация е практически невъзможен без такива периоди на терор. Следователно съвременното високо толерантно и демократично общество може да се развие само чрез кървави човешки жертви. 

Трябва да се каже, че независиомо от това, че специалистите оцениха високо изследването, все пак скептично приемат изводите на новозеландските изследователи.

Според харвардския антрополог Джоузеф Хенри (Joseph Henrich) няма "никакви доказателства" в подкрепа или опровергаващи връзката между културните практики и австронезийските родословни дървета. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !