Чревен микроб секретира молекула, свързана с образуването на нови нервни клетки в мозъка на възрастни

Ваня Милева Последна промяна на 01 юли 2021 в 00:02 16589 0

Кредит: CC0 Public Domain

Милиардите микроби, обитаващи червата ни, могат да изиграят ключова роля в подпомагането на образуването на нови нервни клетки в мозъка на възрастни, с потенциал да предотвратят загубата на памет в напреднала възраст и да помогнат за възстановяване и обновяване на нервните клетки след нараняване, откри международна изследователски екип от Сингапур, Великобритания, Австралия, Канада, САЩ и Швеция.

Международният изследователски екип установи, че чревните микроби, които метаболизират триптофан - основна аминокиселина - отделят малки молекули, наречени индоли, които стимулират развитието на нови мозъчни клетки при възрастни.

Професор Свен Петтерсон (Sven Pettersson), Национален институт по неврология в Сингапур и неговият екип също демонстрират, че медиираните с индол сигнали предизвикват ключови регулаторни фактори, за които е известно, че са важни за образуването при възрастни на нови неврони в хипокампуса, област на мозъка, също свързана с паметта и ученето. Загубата на памет е често срещан признак на ускорено стареене и често ранен признак на болестта на Алцхаймер.

Откритието е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

"Тази констатация е вълнуваща, защото предоставя механистично обяснение как комуникацията между червата и мозъка се превръща в обновяване на мозъчните клетки, чрез чревни микроби, произвеждащи молекули, стимулиращи образуването на нови нервни клетки в мозъка на възрастните. Тези открития ни доближават до възможността за нови перспективи за лечение за забавяне на загубата на памет, което е често срещан проблем при стареенето и невродегенеративните заболявания, включително, но не само болестта на Алцхаймер. Те включват и лекарства за имитиране на действието на индолите за стимулиране на производството на нови неврони в хипокампуса или за заместване на невроните, увредени от инсулт и увреждане на гръбначния стълб, както и проектиране на диетична интервенция с използване на хранителни продукти, обогатени с индоли като превантивна мярка за забавяне на стареенето", отбелязва проф. Петтерсон.

"Работата, докладвана в тази статия, се занимава с образуването на неврони в мозъка на възрастни. Понастоящем оценяваме дали индолите могат също да стимулират ранното образуване на неврони по време на мозъчното развитие. Друга област от потенциален интервенционен интерес е в ситуации на инсулт или гръбначно увреждане, където има е спешна нужда от генериране на нови неврони. Предстои ни интересно и вълнуващо време", коментира проф. Петтерсон.

Съавторът на изследването професор Пол Матюс (Paul Matthews), директор на Центъра в Института за изследване на деменцията във Великобритания в Империал Колидж в Лондон, подчертава, че „нараства интересът към нашите микробиоми връзката между здравето на червата и мозъка. Това проучване е друго интригуващо парче от пъзела, подчертаващо значението на факторите на начина на живот и храната. Важното е, че то посочва и новите много необходими възможности за лечение на болестите, които причиняват деменция - сега водещата причина за смърт във Великобритания".

Справка: George Zhang Wei el al., "Tryptophan-metabolizing gut microbes regulate adult neurogenesis via the aryl hydrocarbon receptor," PNAS (2021). www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.2021091118

Източник: Gut microbe secreted molecule linked to formation of new nerve cells in adult brain
SingHealth

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !