04 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Чувствате се нещастни? Няма проблем - това няма да скъси живота ви

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 декември 2015 в 14:56 158420
Фрагмент от картината на руския художник Вася Ложкин "Время пришло".

Има добра новина за нацупените жени. Чувството на щастие не оказва влияние върху това колко дълго ще живеете.

Това е заключението на поредния опит да се разбере дали щастливите хора живеят по-дълго, съобщава научното издание MedicalXpress.

Предишни изследвания винаги са свързали щастието и дълголетието, но сега изследователите заявяват, че няма такава научна връзка. Така че, ако се чувствате нещастни или просто кисели, това не е достатъчно, за да се разболеете или да съкрати живота ви.

Резултатите се базират на анкета сред повече от 715 000 британски жени на възраст 50-69 години, които са били включени в националните програми за скрининг на рак на гърдата в края на 90-те.

Жените са били помолени да отговорят колко често се чувстват щастливи и колко здрави са. Близо 40% от жените са заявили, че са щастливи през повечето време, а 17% - че са нещастни. След десетилетие, се оказало, че 4% от тях са починали.

Учените са установили, че смъртността при нещастните жени е същата като тези, които са обявили, че са щастливи. Изследването е публикувано онлайн в сряда в медицинското списание Lancet.

"Преобладава убеждението, че стресът и чувстото за нещастие причиняват смърт и болести, но всъщност нещата не стоят по този начин", коментира Ричард Пето (Richard Peto), професор в Университета в Оксфорд, който е един от авторите на изследването. "Хората трябва да се фокусират върху реалните проблеми, които скъсяват живота като тютюнопушенето и затлъстяването".

В придружаващ коментар, френски учени предполагат, че резултатите може да не са същите при мъжете, тъй като "мъжете и жените, вероятно дефинират щастието по различен начин." Изследователите казват, че това най-ново проучване е най-голямото по рода си за оценка на щастието и отбелязват, че то отчита някои смущаващи фактори.

Някои предишни проучвания сред по-възрастни хора са открили, че жените са по-раздразнителни от мъжете.

Пето отбелязва, че преследването на щастието все още си заслужава труда, дори и да не удължава живота.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.