Curiosity тръгва по нов път към марсианската планина Шарп

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 май 2015 в 10:06 2900 0

Кредит НАСА

Тази панорама на Марс от 10 май 2015, направена от Curiosity показва труден за преминаване терен.

Марсоходът на НАСА Curiosity на 14 май се изкачи на хълм, от който ще тръгне по нов маршрут за да изследва геоложките граници на сблъсък между две плочи на Марс. Поради трудности за преодоляването му, предишният маршрут трябваше да бъде изоставен.

Преди две седмици предполагаемият маршрут на марсохода Curiosity, бе малко по на юг. Обаче проблемите, предизвикани от наличието на пясъчни дюни с хлъзгава повърхност и приплъзването на колелата, накараха специалистите на мисията да променят маршрута и да насочат марсохода на запад, съобщи НАСА.

Генералната посока на Curiosity е на юг от местност, наречена "Джоко Бът" (Jocko Butte)  до мястото на геоложкия контакт между две тектонски плочи на Марс в източната област "Логан Пас" (Logan Pass). Преминаването на този маршрут ще изисква преодоляване на стръмни склонове, каквито досега все още не са били покорявани от марсохода. Още в подножието Curiosity преживя вече няколко странични подхлъзвания.

Научният екип на мисията се надява да проучи и да сравни по-бледите скали, разположени в основата на планината Шарп с по-тъмните скални проби, които Curiosity все още не е проучил.

"Решихме да се върнем към "Джоко Бът" и едновременно да разработим с учените алтернативни маршрути до целта". - заяви Крис Румелиотис (Chris Roumeliotis), водещ марсохода Curiosity от Лабораторията за реактивно движение (Jet Propulsion Laboratory) на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !