05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Curiosity засне богата на желязо планина в кратера Гейл

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 октомври 2015 в 08:21 30040
Снимката на планината Шарп. Снимка: NASA / JPL-Caltech / MSSS

Марсоходът Curiosity засне фрагмент от планината Шарп на Марс. На преден план на снимката на разстояние три километра от камерата се виждат високи планински вериги, богати на хематит и железен оксид.

Зад тях - хълмове от глинести минерали, зад които се крият загладени планини от сулфатни минерали, съобщава сайтът на НАСА.

Това изображение е съставено от снимки, получени от НАСА на 9 септември 2015. 20 дни след това, на 29 септември Curiosity започна своето осмo сондиране на Марс и петото в планината Шарп. Curiosity проби в скалата сондаж с дълбочина от 65 мм. Скалните проби са проучвани в течение на седмица от научните инструменти CheMin (Chemistry and Mineralogy X-Ray diffractometer) и SAM (Sample Analysis at Mars) на роувъра.

Изследователският екип на марсохода се надява да сравни пробите от пясъчниците, добити в различни райони и по разликите в химичния състав да определят вероятността за минали взаимодействия с вода.

Според учените разнообразието от минерали в тази част на планината Шарп е свидетелство за активните процеси в атмосферата на древния Марс, свързани с въздействието на водата и вятъра върху скалите. В близко бъдеще марсоходът Curiosity трябва да започне да проучва заснетия участък от планината Шарп на Марс.

В момента Curiosity се намира на ниските склонове на планината Шарп в пясъчен район. Планината Шарп е централният връх на кратера Гейл с височина около 5.5 км. Кратерът има диаметър над 150км, а възрастта му се оценява на 3,5 милиарда години. Дъното му е изпълнено с множество ерозирани седиментни скали. В древни времена, най-дълбоката част на кратера, много вероятно, се е пълнела с вода. 

През август 2012 г. Curiosity се приземи в северната част на кратера. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.