Делфини от два различни вида са забелязани да се чифтосват край Бахамите

Кристин Каменова Последна промяна на 23 юли 2015 в 16:10 7381 0

Кредит David Fleetham / Naturepl.com

Атлантическият бутилконос и петнистият делфин са забелязани да си сътрудничат в уникални смесени групи дори и сексуално.

Това е ненаблюдавано досега социално обединение. Делфините на Бахамите преследват храната си заедно, играят си и изграждат съюзи, въпреки че принадлежат на далечни видове.

Те не са единствената такава група, но такива взаимоотношения не са виждани досега.

Кинди Елистър (Cindy Elliser) от Pacific Mammal Research, в Анакортс, Вашингтон има обяснение: "Тези взаимоотношения са разбираеми след като делфините споделят общ хабитат, наличните ресурси и поддържат стабилна общност." Преди тя е работила заедно с Денис Херциг (Denise Herzing) над проект "Див Делфин" като в продължение на 30 години изучавали социалните връзки между Атлантическия бутилконос (Tursiops truncatus) и петнистия делфин (Stenella frontalis) на Бахамите.

Наблюденията разкриват, че делфините от двата вида прекарват около 15% от времето си заедно и повече от половината са в приятелска среда, Елистър продължава: "Те си играят, хранят се, дори заедно наглеждат малките си." Поне два случая са били наблюдавани, в които петнистите са се грижили за кратко време за бебета на бутилконоси, а три петнисти и две бутилконоси бременни делфина са забелязани да плуват заедно.

Елистър обяснява, че причината за мистериозното поведение все още е неизвестна, но това не са само няколко объркани делфина: "Мисля, че приятелското отношение е важно за здравата връзка."

Мъжките също се обединяват за съвместни действия, когато трябва да отблъснат заплаха. В един случай, например, два мъжки делфина от различен вид са се съюзили за да прогонят натрапник - друг мъжки бутилконос.

Знаехме и преди, че от време на време мъжки делфини от един формират съюзи с други от техния вид. Например, мъжки бутилконоси от Shark Bay, Австралия, образуват големи групи, банди, които, от своя страна, съставени от две или повече двойки или тройки. Но междувидовите съюзи на делфините в Бахамите са уникални, казва Елистър.

Човешките същества и делфините досега са единствените същества , които са завързвали такива необикновени съюзи, казва Ричард Конър (Richard Connor) от университета на Масачузетс, Дортмунт (University of Massachusetts, Dartmouth) - но човешките сдружение, разбира се, са по-задълбочени. Ние контактуваме в семейството, с общността, на национално и международно ниво. Ранните човешки видове най-вероятно също са комуникирали помежду си.

Най-вероятно не е чисто съвпадение, че само делфините и хората притежават това изтънчено когнитивно умение да си сътрудничат с други, разказва Конър, след като ние и те сме единствените животни с най-голям мозък спрямо тялото. Конър добавя, че на Бахамите може би има истински сложни социални взаимоотношения, при това са предимно приятелски настроени. 

Но не всички и всичко е така безооблачно. Мъжките бутилконоси са два пъти по-големи от мъжките петнисти и понякога използват това си предимство да се чифтосват с женските петнисти делфини. Елизър и Херциг са разбрали, че петнистите биха могли да ги пропъдят, но само ако са голяма група (Marine Mammal Science, doi.org/583).

"Това междувидово чифтосване може пък да е в помощ на младите бутилконоси и така да се научат как да се съревновават по-добре с големите мъжки от техния вид." - предполага Елизър. - "А може и да даде обяснение на въпроса, защо повече петнисти делфини се срещат с други видове: на малките петнисти им е по-трудно да се справят."

Все още е прекалено рано да обявим мотивите зад тези смесени срещи на делфини, но сега може би ще имаме все повече възможности да ги изучаваме, тъй като промяната в климата ги принуждава да споделят обща територия.

"Такъв вид взаимоотношения е възможно да се срещат все по-често в сред социалните животни." - заключюва Елизър пред Newscientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !