05 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Демон, предизвикващ епилепсия, е изобразен върху плочка, принадлежала на асирийски екзорсист

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 януари 2020 в 13:24 37840
Снимка: Troels Pank Arbøll/Le Journal des Médecines Cunéiformes

Древна рисунка на демон, обвиняван в предизвикването на епилептични припадъци, е открита върху 2 700-годишна асирийска глинена плочка.

Специалистът по асирийска култура Троелс Панк Арбюл (Troels Pank Arbøll) от Университета на Копенхаген изследва плочката с древен надпис в Музея за Древния Изток в Берлин, когато забелязва рисунка на демон, изобразен с рога и опашка и раздвоен като на змия език.

Плочката е от библиотеката на семейството на екзорсист, живяло около 650 г. пр.н.е. в град Ашур, в днешен Северен Ирак. Но е възможно да е копирана от много по-стар текст. Надписът е на клинописно писмо - ранна система от букви, оформяни чрез натискане на тръстикова пръчица - стилус в мека глина. 

Надписът описва лекове за конвулсии, спазми и други неволеви мускулни движения - състояние, наречено "Бенну" от асирийците и днес интерпретирано като симптоми на епилепсия. Но древните смятат, че Бенну се дължи на обладаване от демон.

Очертанията на демона, открит върху асирийска глинена плочка. Кредит: Troels Pank Arbøll

"Аз бях първият забелязал рисунката, въпреки че текстът е познат на учените от десетилетия", разказва Арбюл. "Не е лесно да бъде видяна, освен ако не знаеш, че е там, тъй като ръкописът е повреден."

В своето изследване, публикувано в списанието Le Journal des Médecines Cunéiformes, Арбюл описва демона като имащ "виещи се рога, език на змия и вероятно очи като на влечуго. ... Съществото има дълга опашка, изобразена отстрани на левия крак..."

Арбюл прави скицата на очертанията на повредената рисунка в месеците, следващи откритието му; според него текстът показва демонът, причиняващ Бенну отстрани на месопотамския бог на луната Син

Древните асирийци вярват, че епилепсията е свързана с лудост и че и двете са причинени от лунния бог. Тази древна идея се е отразила и в думата за лудост - лунатизъм, което предполага връзка между състоянията и луната.

Рисунките върху клинописни плочки са редки, а изображенията на демони още повече.

"Тази специфична рисунка е изображение на самия демон, за разлика от други подобни рисунки, най-често изобразяващи фигурка, направена по време на ритуал за премахване на болестта", разказва Арбюл. 

Асирийците не правят разлика между магия и медицина и магически лечения като ритуали са прилагани, заедно с лекове, които се срещат и днес подобни на отвари, мехлеми и превръзки.

"Лекарите" от онова време лекуват Бенну, поставяйки кожен амулет около врата на болния, загрявайки различни съставки върху горещи въглени и насочвайки дима им към пациента. 

"По-рядко срещани са смеси, които са поглъщани или поставяни върху кожата на пациента", допълва изследователят.

Източник: Live science - Demon with Forked Tongue Found on Clay Tablet in Library of Assyrian Exorcists


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.